2020.10.26., hétfő , Dömötör

Hírek

2018. április 07. szombat • 09:09

Ágazaton belül is nagy a szezonális munkabérek szórása

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárgazdasági Kutató Intézet és minisztériumok közreműködésével még 2016-ban végezte el a korábban már többször hivatkozott, az agrár-munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalára vonatkozó kutatást. Az eredmények most részletesen megismerhetők.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szakképzési Igazgatósága az agrárszakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával 2016 őszén az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokra kiterjedő felmérést végzett, amelynek célja az agrár-munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának átfogó vizsgálata volt.

Az üzemméretre jellemző alkalmazotti létszám-kategóriák szerint a 907 válaszadó gazdaság több mint háromötödét (62,2 százalék) a 10 főnél kevesebb alkalmazottal rendelkező vállalkozások tették ki.

A felmérés az ágazatban jelentkező munkaerőigények, valamint a foglalkoztatottakkal szemben támasztott jelenlegi és jövőbeni elvárások feltérképezésére irányult, valamint kitért az élelmiszergazdasági vállalkozások duális szakképzési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainak, javaslatainak feltárására.

Az AMB-felmérés kitért az agrárszakkézésből jelenleg kimaradó vállalkzások/gazdaságok gyakorlati képzéssel kapcsolatosvéleményének feltárására is.

Az ágazatban aktuálisan jelentkező munkaerőpiaci problémákra reflektáló kutatás és az ennek alapján elkészülő kiadvány  - amely a tervek szerint periodikusan ismétlődik majd -, helyzetelemzést ad az élelmiszergazdasági vállalkozások munkaerő-felhasználásának és -keresletének sajátosságairól. Ezen túlmenően az agrárszakképzéssel és az agrár-felsőoktatással, valamint a támogatáspolitikai eszközrendszerrel kapcsolatos szakpolitikai döntések megalapozásával az élelmiszer-gazdaságban jelentkező munkaerő-kereslet és -kínálat hosszú távú összehangolását is elősegítheti.

A kiadvány itt elérhető.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.