2023.01.29., vasárnap , Adél

Hírek

2020. december 02. szerda • 17:05

Agrárszakma iránytű segíti a pályaválasztást

Agrárszakma iránytű címmel készített kiadványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mely az új szakképzési rendszer mezőgazdasági és élelmiszeripari képzéseit mutatja be.

A NAK minél több fiatallal, illetve pályamódosítást tervezővel szeretné megismertetni az új szakképzési rendszer keretében kialakult agrár szakmastruktúrát, képzéseket - írja a Store Insider. Ennek érdekében egy olyan, az agrárium szakmáit bemutató kiadványt jelentetett meg, amely segíti az érdeklődők, az általános iskolai tanulók és szüleik, valamint az átképzésben gondolkodók eligazodását, pályaválasztását. Az ideális karrierút kiválasztását megkönnyítendő, a tájékoztató füzet az agrárszakmákat rövid, közérthető formában mutatja be, ágazatok szerint csoportosítva.

A tájékoztató füzet ingyenes, letölthető a NAK internetes portáljáról: https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/3554-agrarszakma-iranytu-2020/file

Ha valaki kedvet kap valamely szakmához, további részletesebb információkat az Innovatív Képzéstámogató Központ weboldalán (ikk.hu) találhat. A NAK kiadványa a közeljövőben nyomtatásban is megjelenik, és elérhető lesz a kamara képzési referenseinél is.

Háttérinformáció:

A szakképző intézményekben a szakmaválasztásra az ágazati alapoktatást követően kerül sor. A gyakorlati ismereteket duális partnereknél, cégeknél sajátíthatják el a fiatalok. A technikumi képzés a gimnáziumi és a szakirányú oktatás ötvözete. Az ötéves képzés végén egyszerre kaphatja kézhez a tanuló az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, sőt, nyelvvizsga megszerzésére is van lehetősége. A szakképző iskolában három év alatt szerezhetnek szakmát a tanulók. A szakképzésben a tanulmányi eredménytől függően ösztöndíj jár a tanulónak. A megújuló szakképzés lehetővé teszi, hogy a fiatalok a céljaiknak és képességeiknek legmegfelelőbb szakmai tudást sajátíthassák el, mellyel a munkaerő-piacon is versenyképesek lehetnek.

agrotrend.hu / Store Insider

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.