2019.09.16., hétfő , Edit

Hírek

2017. augusztus 10. csütörtök • 11:04

agrofotó 2017 – Nehéz döntés volt, de megszületett!

Összeült az agrofotó 2017 zsűrije, hogy a pályázatra beérkezett több mint nyolcszáz fotóból kiválogassa az egyes kategóriák 5-5 legjobb képét. Ezután következett a kategóriagyőztesek kiválasztása. E körből került ki az év agrárfotója, amelyről a zsűri egyhangú döntést hozott. A nyerteseket az OMÉK-on hirdetik ki.

A bíráló bizottság néhány tagjától megkérdeztük, milyen fantáziát látott cégük a rendezvény támogatásában, illetve ő személy szerint milyen szempontok szerint döntött a képekről. 

 

FÁBIÁN IMRE, a Hat-Agro kereskedelmi igazgatója

A Hat-Agro csoport jövőre lesz 20 éves, és 19 éve mindenhol ott vagyunk, ahol a mezőgazdasággal kapcsolatban valami fontos dolog történik. Az agrofotó 2017 lehetőséget kínált arra, hogy egy újabb ilyen eseményhez kapcsolódjunk.

Engem felettébb meglepett, hogy több mint nyolcszáz fotó érkezett a pályázatra. Felemásak az érzéseim, mert voltak olyan képek, amiket nagyon szerettem volna tovább juttatni, és mégsem sikerült.  Ugyanakkor azt gondolom, hogy amikor a kategóriák szerinti legjobb  5-5 fotót a zsűrizés során értékeltük, a lehető legjobb döntést hoztuk.

 

HOLÁN BALÁZS, a NAK elnöki kabinetjének munkatársa

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eddig is odaállt, és a jövőben is oda fog állni minden olyan kezdeményezés mellé, ahol a vidékben rejlő lehetőségeket, szépségeket tárhatjuk a nagyközönség elé. Épp ezért nagyon örültünk az agrofotó 2017 pályázatnak. A beérkezett képek visszaigazolták a várakozásainkat, hiszen megmutatják a vidéki élet lehetőségeit és sokszínűségét.

Sok olyan kép bekerült a szűkített keretbe, amelyet én is tovább juttattam, de volt néhány olyan is, amelyik kimaradt. Ezeket nagyon sajnáltam. Alapvetően érzelmi alapon választottam. Azokra a képekre voksoltam, amelyek kifejezték a mezőgazdaságban dolgozók elhivatottságát, és azt is megmutatják, mennyi pluszt tud hozzátenni az a környezet, amelyben a munkájukat végzik. Ezek nálam a fotószakmai szempontokat is felülírták.

Azt gondolom, hogy aki ezeket a képeket végignézi, megérti, miért érdemes és szép az agráriumban tevékenykedni.

 

VARANKA MARIANN, az AgroStratéga tanácsadója

Nagyon színvonalasnak tartom a beérkezett anyagot. Az elbírálás során igyekeztem mind a fotószakmai, mind az agrárszakmai szempontokat figyelembe venni, de ezeken túl volt még egy fontos szempontom. Az, hogy megszólít-e a kép, van-e olyan mondanivalója, amelyhez kapcsolódni tudok. Természetesen azt sem hagytam figyelmen kívül, milyen érzelmeket vált ki belőlem egy-egy fotó. Olyat is találtam, amely még meg is könnyeztetett.

A pályázati anyag mindenképpen visszaigazolta a mezőgazdaságról alkotott képemet, és azt a titkos gondolatomat, vágyamat is tükrözte, hogy aki az agráriumban dolgozik, érzelmileg mindenképpen kötődik a munkájához, hogy nemcsak a foglalkozása, hanem a hivatása, az élete is. Ez nagyon átjött a képeken.

Bár volt olyan kategória, ahol a legjobb ötben nem láttam viszont a kedvenc képemet, de a végére kiegyenlítődtek a viszonyok. A zsűri kollektív döntése 80 százalékban visszaigazolta a választásomat.

 

GYULAI TÓTH ZOLTÁN fotós, képszerkesztő

Eleve két szemszögből zsűriztem, hiszen alapvetően agrárvégzettségem van, ugyanakkor már sok éve fotósként dolgozom. Tehát innen is és onnan is néztem a képeket. Kompromisszumos döntések született: voltak olyan választásaim, ahol erősebbek voltak a fotószakmai szempontok, illetve akadtak olyanok, ahol egyértelműen az agrárszakmai kérdés döntött.

Az egyik kategóriában tapasztaltuk is, hogy nem az a kép lett az első, amelyik a legtökéltesebb fotótechnikai megoldásokat produkálta, hanem amelyik agrárszakmai szempontok alapján nyerte el a zsűri tetszését.

Természetesen a teljesítmény nem volt egyenletes, akadtak gyengébb produkciók is. Ezzel együtt nagy meglepetés volt számomra, hogy amatőr fotósok ilyen magas színvonalú, egészen csodálatos képekkel pályáztak.

 

HERBÁLY CSABA, az Agrováció Kft. kereskedelmi vezetője

Az Agrováció Kft. örömmel állt az agrofotó 2017 pályázat mellé, mert maga is fontosnak tartja, hogy megmutassa a vidéki életet. A beérkezett fotók vissza is igazolták ezt a reményünket.

Ahogy mondani szokták, nehéz helyzetben volt a zsűri. Sok esetben komoly dilemma elé állított a választás, hiszen nagyon erős mezőnyből kellett a legjobbat kiemelnünk. Épp ezért sajnos sok olyan fotót is ki kellett ejtenünk, amelynek egyébként helye lett volna a döntőben. De hát választani kellett!

A döntés során elősorban a színeket, a tónust, a fotó hangulatát néztem, illetve azt, mennyire tükrözi a vidéki életet. Ez összehangolható volt a kollektív bölcsességgel, sikerült a zsűrinek közös nevezőre jutnia.

 

KOLTÓ ZSOLT, a Kuhn Center Magyarország cégvezető igazgatója

Már önmagában az is fontos hozadéka volt az agrofotó 2017  támogatásának, hogy a zsűrizés alkalmából összetalálkozhattak, konzultálhattak egymással a részt vevő cégek képviselői.

Mi magától értetődően a gépészeti kategóriát támogattuk, de nemcsak a gépre figyeltünk, hanem a környezetére is.

Nem volt könnyű a választás, mert rengeteg kép érkezett, és nagyon sok szép volt közöttük. Elvileg gépész szemmel mustrálgattam az anyagot, ám nagy élmény volt, amikor a fotók megmutatták a gazdaság vagy a termesztett kultúrák szépségét. Vagy amikor a fotós elkapott egy olyan ritka pillanatot, amely élményt jelentett számomra.

 

Augusztus 20-ától szavazhat a közönség

Az agrofotó pályázatot hét kategóriában (állattenyésztés, gépészet, kertészet, meteorológia, növényvédelem, szántóföldi növénytermesztés, szőlészet-borászat) idén először indította el az agronline.hu Kft., az Agrárprint Kft. és az Agrárrendezvények Kft. A hét kategóriagyőztest és fődíjast az agrár- és fotó-szakemberekből álló zsűri választotta ki.

A döntőbe jutott képek közül kerül ki a közönségdíjas fotó, amelyre az esemény honlapján lehet szavazni augusztus 20-ától.

A nyerteseket a szeptember végi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) hirdetik ki, itt tekinthető meg először a pályázat legjobb 35 fotójából álló kiállítás is.

agrotrend.hu / P. G.

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.