2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2020. június 02. kedd • 10:50

Aki helyi terméket vásárol, az minőséget vásárol

A magyar mezőgazdaság megóvása és a hazai élelmiszerellátás fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy a fogyasztók magyar árut vásároljanak. A hazai termékeket most már egy új platformon keresztül, a Termelői kosár elnevezésű online piactéren is el lehet érni.

„Fontos, hogy a vírus járványveszély elmúltával is a termék megtalálja az útját a vásárlóhoz. Létrehoztuk a termelőikosár.hu nevű internetes platformot, egy online vásárlói teret, amelynek segítségével könnyebben megtalálja a termék az ő vásárlóját. Amikor nagy a verseny a különböző importáruk között, akkor egyre inkább fontosabb az, hogy a hazai terméket, hogyan tudjuk előtérbe helyezni. Ez a platform kifejezetten a helyi termelők kezdeményezésére, az ő érdekükben jött létre, és természetesen a vásárlókért is, hiszen mindenki szeretne frisset, jóízűt és biztonságos terméket fogyasztani. A platformon szereplő termékek garantáltan ilyenek” – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 Magyar gazda című műsorában - írja a hirado.hu.

fotó: pxhere.com

A járvány időszakában a termelés megfeszített erővel, de zavartalanul folytatódott, hogy friss magyar áru kerüljön a fogyasztók asztalára.

Megköszönjük a magyar gazdáknak az elmúlt hetek, hónapok helytállását, hiszen láttuk azt, hogy komoly vásárlói roham indult el a járványhelyzet miatt, amit jól viselt a magyar agrárium, jól viselt a magyar élelmiszeripar” – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormány oldaláról 25 milliárdos támogatási keret áll rendelkezésre a termelők számára

Hozzátette, nagyon sokat tudunk mi is tenni azzal az ő érdekükben, hogy tudatosan magyar terméket vásárolunk. Ezt a szektort nem csak ezzel támogatjuk, hanem a kormány oldaláról 25 milliárdos támogatási keret áll majd rendelkezésre a termelők számára, és ahogy az eddigiekben ez egy kiemelt szektor volt a kormányzat részéről, így fog maradni természetesen a továbbiakban is.

A hazai termékek népszerűsítésének fontos eleme a vásárlói tudatosság erősítése. Az online piactér erre is kiváló lehetőség, hiszen itt lekövethető a termékek eredete, és a termelők bemutathatják a gazdaságukat is.

A honlapon több mint 200 gazda kínálja csaknem 600 termékét a vásárlóknak.

fotó: hippopx.com

Már 300 hely létezik, ahol a fogyasztók közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak

A kormány 2012-ben hívta életre a termelői piacokat. Napjainkban már 300 hely létezik, ahol a fogyasztók közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg a friss, jó minőségű, szezonális magyar élelmiszereket. Az online piactér a veszélyhelyzetben új lehetőséget teremtett az értékesítésre.

Kiemelte: „dolgozunk azon, hogy az új kihívásokra új válaszokat is adjunk, hiszen a piacok bezárása után intézkednünk kellett arról, hogy nyissuk ki a piacot. Miután létrehoztuk a virtuális piacokat, arról is gondoskodnunk kellett, hogy munkásokat teremtsünk ahhoz, hogy mindez egyáltalán meglehessen, illetve pénzügyi támogatást kell nyújtani azoknak a termelőknek, akik súlyos veszteséget szenvedtek az elmúlt időszakban, azért, hogy újra tudjanak indulni, azért, hogy megélhetésük legyen, és azért, hogy hozzá tudjunk járulni a gazdaság erősödéséhez és növekedéséhez”.

„Akkor, amikor egy polcról választanunk kell 3-4 féle eper között, akkor meg kell találnunk a magyar epret. Nyugodtan fogalmazhatok úgy, hogy a magyar gazdák, a magyar termelők sorsa a vásárlók kezében van, a kormánynak az a feladata hogy tudatosítsa a vásárlókban azt, hogy aki helyi terméket vásárol, az minőséget vásárol. Az a helyi gazdaságot erősíti” – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

Az online kereskedelem, a virtuális piacok úgy tűnik megmaradhatnak a járvány után is, hiszen a fogyasztók kedvelik, hogy az ország különböző pontjairól házhoz rendelhetik a termékeket.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.