2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Hírek

2019. november 09. szombat • 17:58

Alacsony a Velencei-tó vízszintje

Aki mostanában a Velencei-tóhoz látogat, azt tapasztalhatja, hogy a megszokotthoz képest jelentősen alacsonyabb a vízállás.

Ez például azoknak a csónakos horgászoknak okoz gondot, akik villanymotort használnak - írja a feol.hu.

fotó: wikipedia

A tókörnyéken ilyenkor sokan arról beszélnek – és ez jellemző volt már a korábbi években is –, hogy az illetékesek megint azok kárára döntenek a vízpótlásról és -eresztésről, akik a Velencei-tó hűséges látogatói. Kérdésünkkel Sarf Györgyöt, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetőjét kerestük meg.

– A Velencei-tó vízállása az átlagosnál melegebb és csapadékszegényebb nyári és a kifejezetten aszályosnak mondható őszi időjárás következtében lecsökkent az adott időszakban előírt szabályozási szint alá – válaszolt a szakember.

– Azonban a pátkai és a zámolyi víztározókból való vízpótlás az ottani vízkészlethiány miatt nem lehetséges, hiszen az aszály a Zámolyi-medencében fekvő két víztározót és azok vízgyűjtőjét is hasonlóan sújtotta.

Ráadásul az idei év májusában, a velencei-tavi turisztikai idény elején már történt vízpótlás a pátkai víztározóból. A Velencei-tó vízszintjének emelkedése ügyében nem marad más hátra, mint reménykedni a késő őszi kiadós csapadék megérkezésében.

agrotrend.hu / feol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.