2020.01.26., vasárnap , Vanda,Paula

Hírek

2019. október 04. péntek • 16:18

ALAPTALANUL TÁMADTÁK A FÖLDTÖRVÉNYT; A KAMARA SZABÁLYOSAN ÉS A HELYBEN LAKÓ GAZDÁK SZEREPÉT MEGERŐSÍTVE VÉGZI TEVÉKENYSÉGÉT

Az Alkotmánybíróság friss döntése egyértelműen kimondja: nem jogsértő a magyar földtörvény; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ahogy eddig, a jövőben is eszerint jár el a földforgalmi ügyekben.

A Kamara a termőföld kérdését nemzetpolitikai fontosságúnak tekinti, az Alkotmánybíróság most történt megerősítését követően ezentúl is azon fog dolgozni, hogy a földforgalmi törvény szabályainak megfelelően eljárva megerősítse a helyben lakó gazdák szerepét, javítsa a versenyképességet és közreműködjön a földügyletekkel kapcsolatos visszaélések visszaszorításában.


fotó: pixabay

Az Alkotmánybíróság II/376/2019. számú, 2019. szeptember 30-i határozatával elutasította ellenzéki képviselők földforgalmi törvénnyel kapcsolatos, 2019 márciusában benyújtott beadványát, melyben kifogásolták, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi szervei bírálják el az adásvételi szerződéseket. Az Alkotmánybíróság a vizsgálata során a kezdeményezők minden érvét elutasította, az erről a napokban hozott határozatot az Alkotmánybíróság a honlapján is közzétette.

Az Alkotmánybíróság határozatában kimondta, hogy a földbizottság nem gyakorol közhatalmat az adásvételek elbírálása során, mivel ott magánjogi érdekeltként jár el.

Az Alkotmánybíróság megerősítette azt, hogy nem minősül vétónak, hogy a közigazgatási perben a bíróság a mezőgazdasági igazgatási szerv kamarai állásponton alapuló döntését nem változtathatja meg. A bíróság ugyanis vagy helybenhagyja a felülvizsgált döntést vagy indoklással együtt hatályon kívül helyezi és a hatóságot új eljárásra kötelezi.

Megerősítésre került továbbá, hogy a földforgalmi törvény elfogadásakor az Országgyűlés az Alaptörvény előírásaival összhangban járt el, és az általa elfogadott szabályok értelmezése is egyértelmű.

Az Alkotmánybíróság határozata itt olvasható.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.