2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Hírek

2017. október 25. szerda • 09:37

Állatkínzással vádolják a sertéstelep irányítóját

Vádat emeltek a füzesabonyi sertéstelepen éhen pusztult disznók ügyében. A sertéstelep irányítóját súlyosabban minősülő állatkínzással vádolják.

Vádat emelt a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy 40 éves férfival szemben, aki egy sertéstelepen dolgozott. Az ügyészség szerint nem gondoskodott megfelelően a rábízott jószágok ellátásáról, így ő a felelős azért, hogy a disznók egy része hosszú szenvedés után éhen pusztult – írja a hvg.hu.

Egy számos állami és uniós forrásból is részesült füzesabonyi sertéstelepen tömegesen hullottak el az állatok. A telepen már 2014-ben is találtak hiányosságokat, az állatok már akkor is lesoványodott állapotban voltak, de hiába róttak ki a telepre állatvédelmi bírságot, a későbbi ellenőrzésekkor is áldatlan állapotokat találtak a telepen. Végül idén januárban már több tetemet találtak ott, mint élő disznót.

A Heves Megyei Főügyészség most az esetről azt írta, hogy a Füzesabonyhoz közeli telephelyen 2016 márciusában még közel 9000 hízót tartottak, melyeket utána értékesíteni kezdtek, de a Heves Megyei Kormányhivatal 2016 augusztusi hatósági ellenőrzésekor azt találták, hogy az akkor ott lévő 2 619 disznó nem megfelelő körülmények között van elhelyezve, ivóvízellátásuk nem biztosított folyamatosan, kevés, illetve rossz minőségű takarmányt kapnak. Ekkor is állatvédelmi bírsággal sújtották a telephelyet irányító férfit, a mostani vádlottat, akit fel is szólítottak arra, hogy gondoskodjon az állatok megfelelő tartásáról.

A férfi viszont ennek nem tett eleget, továbbra sem fordított kellő és elvárható figyelmet a tenyészállatokra, melyek ez után sem kaptak elég takarmányt, éheztek, lesoványodtak, bőrbetegségek és rendellenes szőrzet alakult ki rajtuk, belső szerveikben működészavar és idült károsodás jelentkezett. A közigazgatási hatóság így a 2017 januárjában tartott újabb ellenőrzése során azzal szembesült, hogy a végül el nem adott 129 állatból 100 elhullott, három pedig a rendellenes lesoványodás következtében súlyos egészségromlást szenvedett.

Az ügyészség azt írja, a férfi 2016 júniusától a pénzét szándékosan nem a telephelyen található állatok megfelelő takarmányozására és ivóvízellátására fordította, a sertéseket nem a fajukra, fajtájukra, nemükre és korukra odafigyelve táplálta, ezért

az elhullott legalább 100 állat mintegy fél éven át tartó különös szenvedéssel járó éhhalál következtében múlt ki.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség - az érintett állatok számára, valamint azok különös szenvedésére tekintettel - súlyosabban minősülő állatkínzás bűntettével vádolja a telephely vezetőjét, akivel szemben ezért végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására, továbbá közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására tett indítványt

agrotrend.hu / hvg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.