2021.05.14., péntek , Bonifác

Hírek

2020. július 02. csütörtök • 15:56

Ambiciózus tervek az átalakuló Szent István Egyetemen

Komoly fejlesztéseket terveznek az átalakuló Szent István Egyetemen (SZIE) és cél, hogy az elmúlt 50-60 év legnagyobb agrár felsőoktatási fejlesztéseit hajtsák végre az elkövetkezendő időszakban, amelyre az rá is szorul - egyebek mellett erről is érdeklődtünk megújuló egyetem gödöllői központi helyszínén Prof. dr. Gyuricza Csabánál, a Nemzeti Agrárkutatás és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatójánál, aki augusztustól rektorként lesz jelen az intézmény életében.

Hogyan alakul át a Szent István Egyetem? 

A gigaegyetemi struktúra négy egyetem, illetve egyetemrész integrációjából jön létre. A SZIE általában agrár egyetemként aposztrofált, de inkább agrárfókuszúnak mondható, mivel több tudományterületnek is helyet adó intézményrendszerré válik. Hiszen az agrárképzési terület mellett műszaki, gazdasági, pedagógiai képzés is társul, sőt a palettát a Kaposvári Egyetem révén művészeti képzés is színesíti. Az integráció után jelentős hallgatói létszámra, 18-20 ezer diákra számítanak.

Az összeolvadás második lépcsőjében, január elsejétől a hazai gyakorlati agrárkutatást összefogó intézményhálózat nagy része, a NAIK is csatlakozik. Ezzel egy olyan kutató-oktatási intézmény jön létre, amely nemcsak Magyarország legnagyobb agrár tudást összefogó intézménye lesz, de egész Európában is egyedülálló.

Ebbe az egységbe fog tartozni a jelenlegi Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem teljes egészében, valamint magában foglalja majd az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi kampuszát, a Pannon Egyetem Georgikon karát, illetve NAIK intézményeit, intézeteit, kettő kivételével. Korai lenne még beszélni a további jövőbeli integrációkról.  

Milyen feltételeket biztosít a megújuló egyetem? 

Nagy jelentősége van a gyakorlati képzésnek, a tangazdasági háttérnek, ugyanakkor a hazai rendszer ezen a téren jelenleg nagyon szétforgácsolt. Csak az agrár felsőoktatáshoz kapcsolódó tanüzemeket, gyakorlati hátteret nézve mintegy 30 tangazdaság működik, amelyek különböző színvonalon vannak és viszonylag gyenge felszereltséggel rendelkeznek.

Ahhoz, hogy egy összehangolt egységben működtethetőek legyenek, három földrajzilag lehatárolt és elkülönített, területileg létrehozott tangazdasági hátteret szeretnének kialakítani: egy Gyöngyös-Gödöllő, egy Kaposvár és egy Keszthely orientáltsággal, illetve központtal.

Több mint 10 ezer hektár földterület fog tartozni ehhez az intézmény-rendszerhez, amelyek jó alapot adnak arra, hogy olyan tangazdaságokat alakítsanak ki, amelyek igazodnak a piac elvárásaihoz, illetve közelítenek, vagy akár meg is haladják azokat a technológiai fejlettségi szinteket, amelyek ma a mezőgazdaságban jellemzőek. Minden művelési ághoz kapcsolódóan területek állnak rendelkezésre; szántóföld, erdő, vadgazdálkodás, halastavak, ez pedig egy termelési funkciót kialakító és gyakorlati hátteret tud adni, akár egy mintagazdaságént is szolgáló rendszer felépítését is tudja támogatni. Ezzel kapcsolatos elképzeléseket most alakítják ki, annak érdekében, hogy januártól át tudjanak állni erre a rendszerre. Az augusztustól januárig tartó időszakban arra készülnek fel, hogy a felsőoktatásban történő modell váltás keretében az eddigi állami fenntartás helyett alapítványi intézményként működjenek tovább. 

Milyen fókusszal lesznek útjukra engedve a jelenlegi karok, jövőbeli kampuszok? 

A struktúra most van kialakítás alatt, öt kampusz lesz az új egyetemen; 

  • a gödöllői, 

  • a budai, ahol a kertészettudományi, az élelmiszertudományi, a tájépítészeti képzés centruma található, 

  • a gyöngyösi, ahol a szaktanácsadásra és a felnőttképzésre szeretnék a hangsúlyt helyezni, 

  • a kaposvári mint az állattenyésztés hazai központja, 

  • Keszthelyen is keresik a fókusz területeket, a vidéki turizmus egyik bázis intézménye tudna lenni. 

Azon dolgoznak, hogy több lábon álló intézményeket  hozzanak létre, a képzéseket annyiban szeretnék koncentrálni amennyire a piac igényli, illetve szeretnék ugyanazokat a képzéseket több kampuszon is elindítani, attól függően, hogy a kereslet és a hallgatói számok ezt lehetővé teszik. Az utóbbi időben vált világossá, sok lehetőség van az e-learningben és szeretnék ezt is jobban kihasználni az előadásoknál, az elméleti képzésnél. 

Tudjon meg többet a Szent István Egyetem integrációjáról Gyuricza Csaba az Agrotrendnek adott interjújából: 

Interjú Prof. dr. Gyuricza Csabával, a NAIK főigazgatójával from agrotrend.hu on Vimeo.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.