2022.11.27., vasárnap , Virgil

Hírek

2021. szeptember 08. szerda • 13:25

Annál is jobban nőttek a hazai árak, mint amire számítottak

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők 4,7 százalékos éves bázisú inflációs indexet vártak augusztusra a júliusi 4,6 százalék után. Az elmúlt egy évben a dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen – közölte a KSH. Az élelmiszerek ára egy év alatt 3,7 százalékkal nőtt augusztusra, ami 0,6 százalékponttal magasabb a júliusinál - írja az Infostart.

Az üzemanyagok 21,7 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban, ami 1,9 százalékponttal több, mint az előző hónapban. A dohányáruk 17,0 százalékos éves drágulása viszont 1,1 százalékponttal mérsékeltebb a júliusinál.

Fotó: Infostart

A tartós fogyasztási cikkekért 4,4 százalékkal kellett többet fizetni, ami 0,6 százalékponttal magasabb a júliusi drágulásnál. A szolgáltatások ára az átfogó mutatóval megegyező mértékben, 4,9 százalékkal nőtt. A maginfláció 0,1 százalékponttal 3,6 százalékosra nőtt.

A burgonya 11,3 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest, pedig júliusban még 6,0 százalékkal olcsóbb volt, mint egy éve. A friss zöldségek ára 11,8 százalékkal volt magasabb, a friss gyümölcsök viszont a KSH mérése szerint 3,2 százalékkal olcsóbbak lettek, ám júliusban még 7,4 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel ezelőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 4,4 százalékkal kellett többet fizetni, ami 0,6 százalékponttal magasabb a júliusi drágulásnál. Ezen belül a szobabútorok 10,8 százalékkal, az ékszerek 10,5 százalékkal, a konyha és egyéb bútorok 8,3 százalékkal, az új személygépkocsik 7,9 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások ára az átfogó mutatóval megegyező mértékben, 4,9 százalékkal nőtt. Ezen belül viszont a teherfuvarozás tarifái 7,9, a postai szolgáltatásoké 7,2 százalékkal, az üdülési szolgáltatásoké pedig átlagosan 9,8 százalékkal - a külföldiek 14,9, a belföldiek 5,1 százalékkal - nőttek.

Az év első nyolc hónapjában a fogyasztói árak

  • az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3 százalékkal,
  • a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal, ezen belül augusztusban 4,4 százalékkal emelkedtek.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.