2022.08.15., hétfő , Mária

Hírek

2022. június 26. vasárnap • 11:48

Aranyat kerestek, de valami sokkal ritkább kincset találtak

Egyedülálló leletre bukkantak aranyásók Kanadában.

Jó állapotban fennmaradt, mumifikálódott mamutbébit találtak aranyásók Kanada északnyugati részén - írta az Infostart. A fiatal gyapjas mamutot az örök fagy (permafroszt) vidékén, a Klondike-aranymezőkön fedezték fel még kedden - jelentette be helyi idő szerint pénteken Yukon terület kormánya és a tr'ondëk hwëch'in őslakos népcsoport.

A közlés szerint ez a legteljesebb állapotban fennmaradt mamutmúmia egész Észak-Amerikában.

Az őslakosok vénjei a Nun cho ga (Nagy állatbébi) nevet adták a nőstény kismamutnak, amely az illetékes hatóság és a Calgary Egyetem geológusai szerint a jégkorszakban élhetett és fagyhatott bele a több mint 30 ezer éves permafrosztba. Több százezer évvel ezelőtt gyapjas mamutok népesítették be Eurázsiát és Észak-Amerikát. A faj 13 ezer éve halt ki a szárazföldön, és pár ezer évvel később azokon az északi-sarkvidéki szigeteken is, ahol még előfordult.

Grant Zazula, az illetékes hatóság paleontológusa "hihetetlen felfedezésnek" nevezte Nun cho ga megtalálását. A mamutbébinek fennmaradt a szőre és a bőre. Lábujjainak apró körmein megállapítható, hogy azok még nem teljesen keményedtek meg. A 140 centiméteres mamutbébi egyhónapos lehetett, amikor elpusztult - mondta el a szakértő a Global News hírügynökségnek.

A közlés szerint ez a második eset a világon, hogy a gyapjas mamut egy kifejletlen példányára bukkantak. 1948-ban egy alaszkai aranybányában találták meg egy mamutborjú maradványait, az a lelet az Effie nevet kapta.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.