2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2015. november 12. csütörtök • 11:33

Aranykalászos nagyüzem: ügyészség előtt a gyorstalpalók ügye

Másfél év alatt megháromszorozódott az aranykalászos gazda képesítéssel rendelkezők száma Magyarországon, és kizárólag ők azok, akik vásárolhatnak a piacra dobott 380 ezer hektár állami földterületből.


fotó: 123rf

Megfogadta Fazekas Sándor agrárminiszter tanácsát a fel- és bejelentéseiről ismert állampolgár, Tényi István, és csalás gyanújával bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségnél a futószalagon gyártott képesítések miatt. Tényinek az Origo birtokába került bejelentése a november 10-én a Hír TV-ben sugárzott riportra hivatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy rövid idő alatt bárki, aki kifizeti a képzés díját, aranykalászos gazda képesítést szerezhet, és ezzel elindulhat az állami földek licitjén.

A Hír TV műsorában elhangzott: nagyüzem van az aranykalászos gazdaképzőkben a földprivatizáció hírére. Az egyik cég november végére ígért vizsgát, pedig az előírt óraszámot addig képtelenség teljesíteni. Az elméleti képzésen nem elvárás a jelenlét, a siker pedig szinte garantált - hangzott el. A műsorban idézték a Gyurcsány-kormány volt földművelésügyi államtitkárát is. Gőgös Zoltán, az MSZP jelenlegi elnökhelyettese is arról beszélt október végén a parlamentben, hogy az aranykalászos képzés a spekulánsok előtt nyitotta meg a földpiacot. Gőgös Zoltán felhívta a figyelmet, hogy tavaly nyáron még csak 34 ezer volt, most 106 ezer képesített gazda van.

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, hogy a hatályos törvény szerint az vehet földet, aki földművelőnek számít, és helyben lakik, az előbbi feltételt pedig nem túl bonyolult teljesíteni. Földművelő lehet ugyanis az is, aki elvégez egy tanfolyamot. Egy ilyen tanfolyam ára körülbelül 250 ezer forint, sok felnőttképző intézet megküldi a megtanulandó anyagot online, és egy hónap múlva vagy még hamarabb aranykalászos földműves lehet szinte bárkiből. Több vállalkozás most is indít képzést, az interneten rengeteg hirdetést találni.

A kormány földértékesítési programja nem aratott osztatlan sikert az ellenzék körében. A szocialisták például a földprogram parlamenti vitájában elmondták, hogy szerintük az állami föld az utolsó munkaerőpiaci szabályozó eszköz az agráriumban, az értékesítéssel pedig erről mond le a kormány.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.