2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2021. augusztus 15. vasárnap • 08:48

Áremelés előtt áll a baromfiágazat - Heti hírösszefoglaló

A koronavírus-járvány az ágazatok közül az egyik legkevésbé a mezőgazdaságot érintette, rekord magasan a repce ára, sikeres a pályázat, már több mint 2200 őstermelő nyert támogatást. Heti hírösszefoglaló.

Rekord magasan a repce ára - Rekordmagas a repce ára, emiatt várhatóan drágább lesz az étolaj, a margarin és a bioüzemanyag is. A rendkívüli áremelkedés fő oka, hogy Kína felvásárolta az ukrán repcét és az abból készült termékeket is, így nem jutott az európai piacra.

Visszakerülhet a balatoni hal a fogyasztók asztalaira - A balatoni halak ismét visszakerülhetnek a fogyasztók asztalaira annak köszönhetően, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idéntől újra öt tógazdaságban, több mint ezer hektáros vízfelületen gazdálkodhat - mondta a köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.

Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program Kárpát medencei Búzaösszeöntés Ünnepe - Idén is összeöntötték a Kárpát-medence búzáit, amiből megsütik majd a Magyarok Kenyerét. Minderre Ópusztaszeren került sor a Nemzeti Történelmi Emlékparkban.

A koronavírus-járvány az ágazatok közül az egyik legkevésbé a mezőgazdaságot érintette - A Covid–19-járvány által az egyik legkevésbé érintett gazdasági ágazat a mezőgazdaság volt 2020-ban, amelynek hozzáadott értéke 6,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezáltal a GDP 5 százalékos volumencsökkenéséhez 0,2 százalékponttal járult hozzá – írta összegző kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sertéspestises vaddisznó bukkant fel Fejér megyében - A Fejér megyei Bicske község külterületén talált elhullott vaddisznóból mutatta ki ma, augusztus 10-én az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az esetről az országos főállatorvos tájékoztatta az Európai Bizottságot és értesíti az érintett partnerországokat is. Az új eset a betegség vaddisznók közti természetes terjedésének következménye lehet. A legfontosabb feladat továbbra is a házisertés-állományok megvédése.

Rendkívül alacsony kukorica­termésre számítanak idén a gazdálkodók - Vetés után nagyon hideg volt az időjárás, utána pedig hirtelen 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet kaptak a növények. Csapadék pedig alig hullott.

Sikeres a pályázat, már több mint 2200 őstermelő nyert támogatást - Továbbra is a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére irányuló pályázati felhívás az egyik legsikeresebb a Vidékfejlesztési Program felhívásai közül – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: a tavaly októberben megnyílt lehetőség az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti.

Felemás képet mutat a magyar gyümölcs – helyzetkép - Kiegyensúlyozott lesz ebben a szezonban az alma piaca, de augusztusban a jó minőségű magyar görögdinnye és a szilva is viheti a prímet. Az őszibarack termés javarészt viszont elvitte a fagy, alig maradt belőle. Ebben az évben a mínuszok mellett a fényszegény időjárás és a hőhullámok egyaránt komoly károkat okoztak, ami az árakban is érzékelhető.

Vesztett vonzerejéből a biogazdálkodás - Az enyhe csökkenéssel együtt is a 2015-ösnél több mint két és félszer több ökológiai gazdálkodót tartanak nyilván.

Merre tovább búzapiac? - Az időjárási szélsőségesek nem csak a termést rombolják, hanem a piaci előrejelzésekre is csapást mérnek. Az USDA és az EU is folyamatosan módosítja előretekintéseit. Még sem annyi, még sem olyan jó. Ráadásul a tőzsdei hullámvasút is folyamatosan működik. Tartsam? Eladjam? Most légy okos, Domonkos!

Politikai hangulatkeltés a keszthelyi Georgikon körül - Az előző évhez képest 83 százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Georgikonra, amelynek további fejlesztését tervezi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Erről is beszélt dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora, leszögezve: nagyon sokat ártanak azok, akik hamis állításokkal keltenek bizonytalanságot a keszthelyi campus körül.

Egyre több az illegális szamócaszaporítás - Az utóbbi években nagyon fontos gyümölcskultúrává vált hazánkban a szamóca, növekszik a jelentősége a gyümölcsfajok között. Bár örömteli, hogy ennek az egészséges bogyósgyümölcsnek hazai termelésből származó, bővülő, fajtaválasztékban is fejlődő kínálatával találkozhatnak a fogyasztók, a szaporítás terén sajnos sok a probléma. Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Idén is megrendezésre került a Magyarok Kenyere Program, melynek keretein belül összefogtak a magyar gazdák, hogy felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Második állomásához érkezett az MKB Bank Agrárpartner Programja, ahol ezúttal a növénytermesztés volt fókuszban. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

Áremelés előtt áll a baromfiágazat - Nem sikerült érvényesíteni a termelői költségek növekedését a baromfi-termékpályán, ahol egyes állatfajokat eltérő helyzetbe hozott a Covid-, illetve a madárinfluenza-járvány. Sok múlik azon, hogy a konkurens európai országok termelése milyen ütemben áll helyre – jelenleg úgy néz ki, gyorsabban, mint ahogyan a hazai termelők remélték.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.