2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Hírek

2020. szeptember 30. szerda • 09:00

Árverés alá kerül az egyik népszerű román bor

Piacvezető cégből darabonként értékesítendő vállalatroncs lett a román boripar legutóbbi fél évszázadának legismertebb szereplőjéből. A 2018-ban csődöt jelentő Murfatlar borkombinát közelmúltja adócsalás és termékhamisítás gyanújától egyaránt terhes.

Elárverezik október 8-án a néhány éve még a legnagyobb romániai bortermelőnek számító Murfatlar vagyonát. Kalapács alá kerül a legértékesebb elemnek számító, a névadó dobrudzsai településen lévő borpince, a Ziarul Financiar című pénzügyi lap szerint tízmillió euró plusz áfás kikiáltási áron. Az egykori borászat 370 hektáros szőlőültetvénye 2,9 millió euróért eladó, de az ötszázezer palack bor eladásából is bevételre számít a felszámolócég - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixnio.com

A rendszerváltás előtti Romániában némi túlzással „a bort” jelentette a román tengerpart közelében lévő vidékről származó nedű, a borkombinát egykor több mint háromezer hektáron gazdálkodott. A fehér- és vörösborokat egyaránt előállító cég egy évtizeddel ezelőtt még piacvezető volt a maga 25 százalékos részesedésével.

Hiába érte el 2011-ben az akkor még kétszáznál több dolgozót foglalkoztató pincészet minden idők legnagyobb, 139,7 millió lejes (mai árfolyamon 28,6 millió euró) romániai árbevételét, az alacsony, mindössze 887 ezer lejes (181,7 ezer eurós) nyereség sötét jövőt vetített elő.

Egy évvel később a 133,8 millió lejes árbevételével még mindig az ország legnagyobb borászata volt, a 377 ezer lejre csökkenő profit nyomán azonban a vállalat fizetésképtelenné vált, és csődvédelmet kért.

A lejtőn azonban így sem volt megállás, a 2013-as év már 103 milliós veszteséggel zárult, miközben a Murfatlar neve egyre több botránnyal kapcsolódott össze. Egy 123 millió eurós adócsalás gyanújával 2016-ban a cég több társtulajdonosát őrizetbe vették, majd kiderült, hogy a Lacrima lui Ovidiu (Ovidius könnye) márkanevű, prémium kategóriás termékként forgalmazott termék igazából silány minőségű spanyol bor. A 2018-as csődbejelentés pillanatában a Murfatlar mindössze 25,4 millió lejes (5,2 millió euró) árbevételt regisztrált, miközben az alkalmazottak számát harminc főre voltak kénytelenek csökkenteni.

A romániai borpiacot ma több mint 450 millió eurósra értékelik, a különböző nemes és hibrid fajokat 178 ezer hektáron termesztik, ami jóval alatta marad az Európai Unióval „kialkudott” 240 ezer hektárnak. Ennek ellenére a 2019-es termés 5,5 millió hektoliter volt, ez európai szinten a nagyon előkelő hatodik helyet jelentette, de a világranglistán is elegendő volt a 12. helyhez.

fotó: pixabay.com

A jelenlegi piacvezető a Temesvártól 28 kilométerre keletre fekvő Temesrékáson székelő Cramele Recaș Rt., 199 millió lejes tavalyi árbevétellel. Az 1991-ben alapított pincészet az elmúlt évtized során rohamos fejlődésnek indult, a 2010. évi forgalom megnégyszerezése bravúros teljesítmény. Az ország második legnagyobb borászata erdélyi, a Küküllő menti borokat termelő, gyulafehérvári központú Zsidve (Jidvei) Kft. tavalyi árbevétele megközelítette a 192 millió lejt. A Zsidvének 2009 óta murfatlari érdekeltsége is van, a cég háromszáz hektárnyi területet vásárolt meg azzal a céllal, hogy vörösborral is szélesítse korábbi kínálatát.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.