2020.11.25., szerda , Katalin

Hírek

2020. július 11. szombat • 13:12

Aszály és belvíz sújtja a gazdaságokat

Az előző évinél is súlyosabb károkat okozott idén az időjárás a földeken, július elejéig mintegy háromszázezer hektárról jelentettek aszálykárt, miközben már a belvíz is egyre több helyen jelent gondot. Ebben az évben a tavaly megítélt rekordösszeget is meghaladja az agrárkárok enyhítésre kifizetendő összeg.

Rekordösszeget fizetett ki az idén a Magyar Államkincstár a gazdálkodóknak a múlt évben bejelentett elemi károk után. A mezőgazdasági termelőket igencsak próbára tette az időjárás, a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint több mint 16 ezer termelői kárbejelentés érkezett csaknem háromszázezer hektárra. A legtöbb esetben az aszály és a tavaszi fagy okozott gondot. A pórul járt gazdák az elmúlt évben is élhettek a nemzeti agrárkárenyhítési rendszer előnyeivel, az arra jogosultaknak így közel 14 milliárd forintot utalt át ez év első negyedében a kincstár. Ennek az összegnek csaknem a felét az aszálykár, 21,5 százalékát pedig a tavaszi fagyok okozta terméskiesés miatt fizették ki a gazdáknak - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Az időjárás ebben az évben sem volt túl kegyes az agráriumban dolgozókhoz, ez alkalommal is az aszály és a tavaszi fagy okozta eddig a legnagyobb nehézséget. A szárazság és a hideg-betörésekkel tarkított tavasz miatt ugyanakkor a tavalyinál is súlyosabb károkról érkeztek jelentések. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára nemrég arról számolt be, hogy a gazdálkodók július elejéig háromszázezer hektárra jelentettek be aszálykárt. Bár az országot sújtó szárazság után megérkezett csapadéknak a legtöbb helyen örültek a gazdák, a hetekig tartó esőzések miatt tízezer hektáron már a belvíz is megjelent.

A termelők idén is számíthatnak a kárenyhítő hozzájárulásokra, az erre a célra létrehozott alapban az idén mintegy 18-19 milliárd forint áll rendelkezésre. A gazdák finanszírozási nehézségeit az április végén elindult százszázalékos mértékű kamat-, kezességi díj és a költségtámogatással igénybe vehető Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel plusz hitelprogram is segíti, hamarosan pedig az MFB által meghirdetett forgóeszköz-hitelprogramokra is kiterjeszti az agrártárca a teljes körű támogatást.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer három pilléren – az agrárkár-enyhítésen, az országos jégkár-mérséklő rendszeren és a növénybiztosításokon – alapul. Az öngondoskodás ez utóbbi formája egyre népszerűbb: a múlt évi igénylések után mintegy százmillió forint jutott el a termelőkhöz az első negyedévben. A piaci kockázatok kivédésére is alkalmas krízisbiztosítási rendszer jövőre indul önkéntes alapon, de a veszteséget szenvedett termelők vidékfejlesztési forrásból is kaphatnak kompenzációt.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.