2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2017. október 02. hétfő • 18:51

Átadták a Wessling Tudásközpontot Budapesten

A Tudásközpontban az egyetemekkel, hatóságokkal együttműködve folytatnak majd kutatásokat a környezetvédelem, az élelmiszerbiztonság és a gyógyszerellenőrzés területén.

Átadták a Wessling Hungary Kft. független laboratórium Tudásközpontját Budapesten, a két és félmilliárd forintos beruházással 100 új munkahely jön létre - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A szaktárca közleményében Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Wessling Tudásközpont felavatásával olyan bázis jött létre, amely a mintegy ezer fős nemzetközi műszaki innovációs hálózatnak regionális kutatás-fejlesztési központja lesz.

Hozzátette: a Tudásközpont profiljába tartozó tevékenységek mindegyike szorosan kapcsolódik az Irinyi Terv stratégiai céljainak a megvalósításához, egyes kiemelt ágazatok - köztük az élelmiszeripar, az egészséggazdaság vagy a vegyipar - innovációs hátterének biztosításához.

A Wessling Hungary Kft. egy nemzetközi hálózat tagja, amely a régióban nem csak laboratóriumi szolgáltatásaival van jelen, hanem tudományos és tájékoztató tevékenységet is végez. A független laboratórium az idén negyed évszázada végzi akkreditált kémiai és mikrobiológiai vizsgálatait és foglalkozik szaktanácsadással Magyarországon, főleg a környezetvédelem, élelmiszer-biztonság és egészségvédelem területén.

A cég tájékoztatása szerint a Wessling Hungary Kft.-ben mintegy 270-en dolgoznak, a cég forgalma 2016-ban megközelítette a 4 milliárd forintot.

A WESSLING Tudásközpont ünnepélyes alapkőletételét egy évvel ezelőtt, március 23-án tartották, amikor a vállalat vezetése hitet tett amellett: a széleskörű tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenységükkel fontos szerepet kívánnak játszani a fenntartható fejlődésben és a társadalmi felelősségvállalásban – mondta Dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A WESSLING Tudásközpont ma valóban lehetővé teszi, hogy munkatársainkkal, szakértőinkkel és a velünk együttműködő, segítő egyetemekkel, állami ellenőrző és támogató szervezetekkel, kutatás-fejlesztési programokkal közösen mindezeket a célokat megvalósítsuk – tette hozzá Zanathy László.

Dr. Erwin Weßling, a nemzetközi laboratóriumhálózat alapítója ugyancsak rendkívül büszkén szemlélte az új Tudásközpontot. - Nagy örömmel tölt el, mekkora változás történt azóta, hogy Zanathy úrral együtt 25 évvel ezelőtt elindítottuk Budapesten a vállalkozást. Most egy olyan csúcstechnológiai épületet látok, amely minden tekintetben megfelel a jövő és az ügyfelek igényeinek, valamint a munkavállalók érdekeinek és a minőségi követelményeknek egyaránt - mondta Weßling úr.

Lepsényi István és Erwin Wessling avatták fel a Tudásközpontot – fotó: Lovász Csaba

A WESSLING Hungary Kft. akkreditált laboratóriumi vizsgálatai mellett már az elmúlt években is kiterjedt kutatási tevékenységet folytatott. A legjelentősebb magyar egyetemekkel (ELTE, Corvinus, SZIE) többek között az eredetvédett pálinkák előállítását és nyomon követési rendszerét, gyümölcsfajra optimalizált lepárlás szabályozó berendezést, a mangalica genom kimutatását, mikotoxinok vizsgálatát, valamint a halhúsból készült termékek minőségét befolyásoló tényezőket kutatták-kutatják a laboratóriumban.

Az ELTE-vel közösen fenntartott elválasztástechnikai egyetemi laboratóriumukban zajlott kutatások eredményeként megvalósult több száz növényvédőszer egyidejű detektálása, különféle gyógyszerek hatóanyagainak meghatározása felszíni vizekben, valamint a műanyag csomagolások élelmiszerekre történő kioldódásának vizsgálata.

A WESSLING a társadalmi felelősségvállalás terén is éllovas: hosszú évek óta a NÉBIH-hel közösen szervezi meg az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb tanácskozását, a Hungalimentaria konferenciát, Élelmiszervizsgálati Közlemények címmel tudományos szaklapot ad ki (ugyancsak NÉBIH közreműködésével), középiskolás kémiaversenyt (Laborkaland), közérdekű, ismeretterjesztő honlapot működtet.

agrotrend.hu / MTI, WESSLING Hungary Kft.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.