Hírek
Átláthatóbbak lesznek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kutatások
Az Európai Bizottság áprilisában hivatalosan is előterjesztette az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről szóló rendelet célzott felülvizsgálatának javaslatát.
A javaslat fő elképzelését az európai polgárok által megfogalmazott igény adta, amely szerint legyenek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tudományos kutatások átláthatóbbak.
Az „Intelligens Szabályozás” szakpolitika részeként – az uniós jogszabályok egyszerűsítésének és a szabályozási költségek csökkentésének érdekében – a Bizottság megkezdte a „célravezető és hatásos szabályozás programot” (Regulatory Fitness and Performance Programme, REFIT). A programban az új kezdeményezések mellett több hatályban lévő uniós jogszabály minőség-ellenőrzése is helyet kap, így a közzétett javaslat a 178/2002/EK rendelet alkalmassági vizsgálatára („Fitness Check”) is hivatkozik.
Hozzáférés a kockázatbecslési információkhoz – Kép: Pixabay
A javaslat legfontosabb elemei között szerepel annak igénye, hogy
– a polgárok hozzáférhessenek az ipari szereplők által benyújtott kockázatbecslési információkhoz;
– az elvégzett tanulmányok közös európai nyilvántartásba kerüljenek;
– lehetőség legyen az uniós költségvetésből biztosított, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) általi további vizsgálatokra;
– az ipar oldaláról benyújtott tanulmányokat szélesebb körben vitassák meg (érdekelt felek, nyilvánosság);
– a tagállamok részvétele erősödjön az EFSA irányításában és tudományos fórumaiban;
– a polgárokat érintő kockázat-kommunikáció erősödjön a fogyasztók bizalmának fokozása és az EFSA tudományos álláspontjainak közérthetőbb továbbítása révén.
A javaslat az Európai Bizottság oldalán érhető el.
Agrotrend.hu / NAK / Dr. Szűcs Viktória