Hírek

Átláthatóbbak lesznek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kutatások

Az Európai Bizottság áprilisában hivatalosan is előterjesztette az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről szóló rendelet célzott felülvizsgálatának javaslatát.

A javaslat fő elképzelését az európai polgárok által megfogalmazott igény adta, amely szerint legyenek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tudományos kutatások átláthatóbbak.

Az „Intelligens Szabályozás” szakpolitika részeként – az uniós jogszabályok egyszerűsítésének és a szabályozási költségek csökkentésének érdekében – a Bizottság megkezdte a „célravezető és hatásos szabályozás programot” (Regulatory Fitness and Performance Programme, REFIT). A programban az új kezdeményezések mellett több hatályban lévő uniós jogszabály minőség-ellenőrzése is helyet kap, így a közzétett javaslat a 178/2002/EK rendelet alkalmassági vizsgálatára („Fitness Check”) is hivatkozik. 

Hozzáférés a kockázatbecslési információkhoz – Kép: Pixabay

A javaslat legfontosabb elemei között szerepel annak igénye, hogy

–    a polgárok hozzáférhessenek az ipari szereplők által benyújtott kockázatbecslési információkhoz;

–    az elvégzett tanulmányok közös európai nyilvántartásba kerüljenek;

–    lehetőség legyen az uniós költségvetésből biztosított, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) általi további vizsgálatokra;

–    az ipar oldaláról benyújtott tanulmányokat szélesebb körben vitassák meg (érdekelt felek, nyilvánosság);

–    a tagállamok részvétele erősödjön az EFSA irányításában és tudományos fórumaiban;

–    a polgárokat érintő kockázat-kommunikáció erősödjön a fogyasztók bizalmának fokozása és az EFSA tudományos álláspontjainak közérthetőbb továbbítása révén.

A javaslat az Európai Bizottság oldalán érhető el.

Agrotrend.hu / NAK / Dr. Szűcs Viktória

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés