2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Hírek

2020. október 02. péntek • 14:14

Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát

A sünök téli álmot alszanak, s ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, gallyakból, ágakból, száraz levelekből fészket készítenek maguknak. A puha, meleg vacokban akár öt hónapot is átalusznak. Segítsük a kertünkben élő sünöket, például azzal, hogy az összegyűjtött avart nem égetjük el, inkább süntanyát alakítunk ki belőle.

A süntanya kialakításához elég, ha száraz levelekből, ágnyesedékből, kisebb-nagyobb gallyakból a kert egy védettebb, zártabb részén kupacot rakunk - írja a Turista Magazin.

Nagyon fontos, hogy a kertben összegyűjtött, jó ideje ott álló levélkupacokat ne égessük el. A sünök nem tudnak kimenekülni a lángokból, ugyanis, ha veszélyt éreznek, rögtön összegömbölyödnek és mozdulatlanná válnak, így elevenen megsülnének tűzben.

A növényi hulladék települési égetése amúgy is tilos, de az avar rendszeres égetésével kertünket is megfosztjuk az értékes tápanyag-visszapótlástól.

Fotó: Facebook

Az ősz másik kihívása a sünök számára a téli nyugalmi időszakra való felkészülés. Ezek az állatok ugyanis késő ősztől kora tavaszig téli álmot alszanak, nem is annyira a hideg, hanem inkább a táplálék szűkössége miatt.

A télre való felkészülés jegyében ilyenkor annyit esznek, amennyit csak tudnak, hogy elegendő tartalékot halmozzanak fel a szervezetükben a téli álom időszakára. A szakembereknek az a tapasztalatuk, hogy november elejére legalább 350-400 grammot kell nyomniuk az állatoknak. Ha ezt nem érik el, akkor mindenképpen érdemes segíteni nekik.

A házilagos „sünmentést” azonban senkinek sem javasolják a szakemberek. Ráadásul a Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása még akkor is a jogszabályokba ütközik, ha az a legjobb szándékból történik. Az állatkerti szakemberek így azt javasolják, hogy a segítségre szoruló állatokat inkább az állatkert bemutató mentőközpontjába, a „Sünispotályba” vigyék be.

Fotó: Adobe Stock

Ha sünt szeretnénk látni a kerünkben, szürkület után érdemes meglesni őket, ekkor indulnak ugyanis zsákmányszerző útra. Októberben még találkozhatunk velük, hamarosan azonban nyugovóra térnek, és legközelebb tavasszal láthatjuk őket. Segítsünk nekik, hogy a téli hónapokat zavartalan nyugalomban tölthessék.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.