2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2017. július 05. szerda • 15:05

Az agrárcégek hangulata a legjobb

Enyhén csökkent a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalma, a cégek egy évre előremutató várakozásait tükröző K&H kkv bizalmi index két ponttal mérséklődve jelenleg mínusz 1 ponton áll - közölte a pénzintézet.

A bank elemzése szerint a minimális változás oka az, hogy a vállalkozások növekvő közterhekre számítanak és megugrott a romló versenyhelyzetet feltételezők aránya, miközben kimagasló, válság előtti pénzügyi eredményeket várnak és a munkaerő-felvételi szándék is erősödött a szektorban.

„Az év eleji nagyobb léptékű megtorpanást követően most gyakorlatilag stagnál a cégek hangulata. Ennek hátterében az áll, hogy

a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább meghatározó tényezők számottevően, de ellentétes irányba mozogtak, így azok hatásai gyakorlatilag kioltották egymást.

Jelenleg a közterhekre és a versenyhelyzetre vonatkozóan romlottak számottevően a várakozások, miközben a vállalkozás pénzügyeivel és a munkaerővel kapcsolatban derűlátóbbak lettek a cégek” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A bizalom minden árbevétel-kategóriában és – a mezőgazdaság kivételével – minden ágazatban gyengült. A középvállalkozások várakozásai romlottak leginkább, 18-ról 4,5 pontra süllyedt, ennek ellenére továbbra is ők a legoptimistábbak. A kisvállalkozások bizalma szintén a pozitív tartományban, 2 ponton áll, míg a mikrovállalkozások hangulata a negatív sávban, –5,5 ponton van.

Az ágazatok közül az agrárcégek hangulata a legjobb (10 pont), míg az ipar és a szolgáltató szektor inkább várakozó állásponton van (0 és –1 pont). Jelenleg a kereskedelmi cégek bizalma a legalacsonyabb (–7 pont), ami feltehetően összefüggésben van a felméréskor meglebegtetett, kereskedelmi vállalkozásokra vonatkozó új szabályozással.

A vállalkozások pénzügyi eredményeikben és a munkaerővel kapcsolatban pozitív változásra számítanak. „A kkv-k 8,5 százalékos árbevétel- és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy év során, ami jelentősen meghaladja az előző negyedévi várakozásokat (5,5% és 3,6%). Feltehetően ezzel függ össze a foglalkoztatási szándék erősödése is, ugyanis 20 százalékról 34 százalékra ugrott a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya” – mondta a pénzintézet szakembere.

agrotrend.hu / K&H

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.