2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2017. január 25. szerda • 13:28

Az agrárium a magyar gazdaság motorja – és nemcsak átvitt értelemben

Hazánk mezőgazdasága 2010 óta folyamatosan növekszik, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása.

Megnyílt a 35. AGROmashEXPO és 7. AgrárgépShow, a magyar és a nemzetközi mezőgépipar év eleji bemutatkozó seregszemléje. Az agrárium legnagyobb hazai kiállításához ezúttal is csatlakozik a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállítások. 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szerdai megnyitón elmondta: jók a kilátásaink arra, hogy 2017 a mezőgazdasági gépgyártás számára a növekedés és a fejlődés éve legyen.

A magyar agrárium napjainkban a gazdaság húzóágazata, a mezőgazdaság 2016 első háromnegyedévi, 2,1 százalékos GDP-növekedéshez 0,6 százalékponttal járult hozzá és az exporttöbbletben is meghatározó a szerepe. Mindez a foglalkoztatásban is jól látható.

Fazekas Sándor: Úgy tudtunk növekedést elérni a mezőgazdaságban, hogy közben nőtt a foglalkozatás és a feldolgozottság szintje, valamint fejlődött a gépesítés is – fotó: agrotrend.hu

- A minőségi élelmiszer-termelés elengedhetetlen feltétele a stabil mezőgépgyártás, a technológiai és technikai háttér, a megfelelő minőségbiztosítás, szervizelés és az agrárkutatás – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ahhoz, hogy ez a fejlődési pálya folytatódjon, valamennyi résztvevőnek összehangolt együttműködése szükséges. Ez érvényes a termelésre, a gépgyártásra, a szakképzésre, az agrárkutatásra, a középfokú és a felsőfokú oktatás megújítására egyaránt.

Nem kérdés, hogy a szükségletek folyamatos növekedése miatt a világ gazdálkodásának termelékenységét növelni kell. A megoldás egyik kulcsa a  világszínvonalú technikát felvonultató számtalan mezőgazdasági gépcsoda, amelyet az AgrárgépShow-n, a Hungexpo vásárközpontban vasárnapig tekinthetnek meg az érdeklődők.

- A másik kulcs a gépek kormánya mögötti 50 centiméter, vagyis a legújabb fejlesztésű gépeket kezelő, karbantartó ember, azaz a mezőgépész – mondta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke. 

Harsányi Zsolt: a 2016-2017-es tanévben kimutathatóan 15%-kal több diák választotta a mezőgépészképzést, mint korábban – fotó: agrotrend.hu

A hazai agráriumban 10-ből 9 gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb, mint 500 diák végez mezőgazdasági gépész területen, ennek közel tízszeresére lenne szüksége az ágazatnak. 

- A megoldás nem tűr haladékot, ezért hoztuk létre a Legyél Te is mezőgépész kampányt. Ennek célja a mezőgépész szakma munkaerőpiaci átláthatóságának és presztízsének növelése, a vidéki foglalkoztatottság javítása, ezzel az aktív munkaerő helyben tartása. Végső soron pedig a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzése és további növelése a szakemberállomány hosszútávú biztosításával – közölte Harsányi Zsolt. 

Az idei kiállításon önálló sátorban mutatkozik be az Agrármarketing Centrum és az általa meghívott vállalkozások. Minden nap nívós szakmai programmal készülnek a magyar vezető gépgyártók, hogy megmutassák: az itt felvonultatott, hazai fejlesztésű gépek is felveszik a versenyt a külföldről hozott nagy márkákkal.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.