2021.10.19., kedd , Nándor

Hírek

2018. december 05. szerda • 11:48

Az agrárium kihívásait a fiatalok tudják megoldani

Szükség van a tudásukra és ötleteikre.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) 2018. december 4-én tartotta éves üzleti partnertalálkozóját.


Nagy István: Az agrárszektor rendkívül tőkeigényes ágazat - fotó: Kovács Zoltán (Agrárminisztérium)

Ennek keretében a hazai pénzügyi intézmények vezetői és munkatársai találkozhattak

 • az agrárkormányzat képviselőivel,
 • friss információkhoz juthattak a mezőgazdaság aktuális kihívásairól,
 • finanszírozási lehetőségeiről és a kormányzat agrárpolitikájának irányvonalairól.

Nagy István agrárminiszter mellett Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója és Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke is tartott előadást a rendezvényen - olvasható az AVHGA közleményében.

Az agrárminiszter köszönetet mondott a hazai pénzügyi szektor szereplőinek, hogy kiemelt ágazatként tekintenek az agráriumra, és egyre szélesebb az agrárvállalkozások számára rendelkezésére álló termékek köre.

Hangsúlyozta, hogy a kormány célkitűzése a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelése, ebben is kéri a pénzügyi szektor együttműködését.

 • A hatékonyságnövelő mezőgazdasági beruházások,
 • fejlesztések támogatása,
 • kedvező feltételekkel történő finanszírozása kulcskérdés a nemzetgazdaság számára is,

hiszen az agrárium GDP részesedése mellett számításba kell venni azokat az ágazatokat is, amelyek a mezőgazdaságra épülnek.

- Az agrárszektor rendkívül tőkeigényes ágazat, forgóeszköz és beruházási igénye egyaránt jócskán meghaladja a nemzetgazdasági átlagot

- mondta az agrárminiszter.

A beruházásokat az elmúlt időszakban az uniós vidékfejlesztési források indukálták, de kihasználva a kedvező kamatkörnyezetet és a rendelkezésre álló pénzügyi eszközöket akkor is érdemes megvalósítani a beruházásokat, ha kevesebb vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

Felmérések szerint az agrárágazatban jelentős fejlesztési igény mutatkozik, amely segíthetné

 • a technológia modernizációját,
 • a kapacitásbővítést,
 • a precíziós gazdálkodást.

Arról is beszélt, hogy a szektor legkisebb és legnagyobb gazdálkodóira is egyaránt szükség van a vidéki térségek felzárkóztatásában. A nagyobb vállalkozások képesek az ország versenyképességét javítani, a kisebbek pedig a vidék népességmegtartó erejét biztosítják.

Herczegh András az AVHGA ügyvezető igazgatója ismertette, hogy az AVHGA által garantált hitelállomány 2018-ban meghaladta a 300 milliárd forintot, és a kezesség iránti igény növekedését mutatja, hogy 2012 óta megháromszorozódott az állomány.

Kiemelte, hogy a mezőgazdaság hitelállományának nagy arányú növekedéséhez az AVHGA tevékenysége hozzájárult, a kezesség révén olyan vállalkozások is banki forráshoz jutnak, akik intézményi garantőr nélkül nem lennének hitelképesek.

- Az alapítvány állományában meghatározóak

 • az őstermelők,
 • családi gazdálkodók,

az alapítvány ügyleteinek 85%-át a mikrovállalkozások hiteleihez kapcsolódó kezességek teszik ki, a növekedés üteme ebben a szegmensben volt a legdinamikusabb - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Ugyanakkor a nagyobb méretű mezőgazdasági vállalkozások a számukra nyújtott kezességek révén többet tudnak fejlesztésekre, innovációra fordítani.

A Vidékfejlesztési Program beruházásait komplex módon kezelik, hiszen a pályázatok nyerteseinek az önerőt biztosító beruházási hitelhez, a támogatás előfinanszírozáshoz, vagy a kapcsolódó bankgaranciához is szükségük lehet a kezességvállalásra.

2018 november közepéig 1500 olyan ügyfelet finanszírozott az AVHGA, amelyek a Vidékfejlesztési Programban pályázatot nyertek.

Ez az összes nyertes ügyfél 21%-a, és a pénzügyi intézményeknél még számos projekt finanszírozása áll előkészítés alatt. 

Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke kiemelte, hogy

nagy szükség van a generációváltásra és a technológiai fejlesztésekre a mezőgazdaságban, amely kihívásokra a fiatalok tudása és ötletei jelenthetnek megoldást.

Egy versenyképes jövőjű ágazathoz nélkülözhetetlen

 • a technológiai fejlesztés,
 • a digitalizáció,
 • köztük a precíziós gazdálkodás és az innováció ösztönzése.

Az induló, gazdaságot átvevő fiatalok számára pedig fontos lenne, hogy hosszú távra meg tudják tervezni a fejlesztéseiket, egymásra épülő beruházásokat tudjanak megvalósítani.

Ehhez kiszámítható finanszírozási környezet szükséges. Induló vállalkozások esetében legtöbbször a tőke- és fedezet-hiány, valamint a gazdálkodói múlt hiánya a hitelfelvétel akadálya, ebben segítséget tud nyújtani az AVHGA készfizető kezességével.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.