2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2018. május 21. hétfő • 08:38

Az agrárium lelkes elkötelezettei a NAK megyei elnökei

A Veszprém megyei elnök 60 hektáron folytat gazdálkodást és a feldolgozás teljes folyamatában is részt vesz, a Hajdú-Bihar megyei elnök pedig a 2002-ben az Év Biogazdája cím nyertese volt.

Az újjáalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökségei közül két olyan szakember mutatkozik be a köztestület weboldalán, akik első ízben kapták meg a lehetőséget arra, hogy ellássák az elnöki teendőket.

Sövényházi Balázs Veszprém megyei elnök maga is gazdálkodó.

– Mivel foglalkozik pontosan?

– Egy könyvelő vállalkozásnál töltött időszakot követően 2010 óta vagyok Nemesvámos polgármestere, azonban a közéleti szerepvállalásom mellett gazdálkodó is vagyok. Mintegy 60 hektáron foglalkozunk növénytermesztéssel, illetve egy sertéstelepen tartunk állatokat. Mindent fel is dolgozunk, húskészítményeket állítunk elő, mert valljuk, hogy egy-egy folyamatnál nem állhatunk meg, így szántóföldtől az asztalig terjed tevékenységünk, termékeinket helyben értékesítjük.

– Nem új a kapcsolata a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Milyen pozíciót töltött be a köztestületben?

– A kamara előző ciklusában Veszprém megyei alelnök voltam, így mondhatom, hogy személyem a garancia a folytonosságra, illetve a hosszú távú építkezésre. Az alelnökként töltött időszakban a kezdeményezésemre sikerült elindítanunk a Bakony Expo nevű rendezvényt, amely azóta megtalálta a helyét és fontos szerepet tölt be a régió életében. A negyedik éve működő rendezvény jól példázza Veszprém város és a kamara kiváló együttműködését. Az együttműködések kialakítása és ápolása továbbra is fontos célom megyei vezetőként.

– Mik a további célok a következő ciklusra?

– Az előző években jó irányvonalat sikerült meghatároznunk, amelyet a jövőben is folytatni kívánunk. A fejlődés természetesen nem állhat meg,

igyekszünk minél inkább gazdálkodóbaráttá tenni a jogi környezetet, amit részben az adminisztrációs terhek csökkentésével, részben pedig az anomáliák minél gyorsabb megszüntetésével szeretnénk elérni.

Ehhez elengedhetetlen az összefogás, hiszen az egyes ágazatok mind egymástól függnek, és csak úgy fognak tudni előrébb lépni, ha együttműködnek. Az előrelátó lépések ma különösen fontosak, hiszen a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben egyre égetőbbé válik, hogy a fiatalokkal is megkedveltessük a mezőgazdaságot, és felhívjuk a figyelmüket annak értékteremtő erejére. Kiemelten fontosnak tartom a kamara megyei osztályainak hatékony működtetését, amelyet természetesen az országos osztályokkal karöltve képzelünk el. Azt kívánjuk elérni, hogy tagjaink bízhassanak a köztestületben, hiszen a falugazdász-hálózaton keresztül a kamara értük van!

Sövényházi Balázs Veszprém megyei elnök - fotó: NAK

Szólláth Tibor ökológiai gazdálkodó, polgármester, az agrárkamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, férj és családapa.

– Mióta játszik szerepet az életében a mezőgazdaság? Mi vonzotta az agrárium felé?

– A gazdálkodás szeretete és tisztelete gyermekkorom óta szerves része az életemnek. A föld tiszteletét, az élethez és a munkához való minőségi hozzáállás irányelveit máig nem felejtettem el, sőt, büszke édesapaként továbbadom gyermekeimnek. Több mint 20 évvel ezelőtt kezdünk el gazdálkodni. 1998-ban kiköltöztem családommal a Hajdúnánáshoz közeli tanyánkra, ahol egy 6 hektáros területen ökológiai gazdálkodást kezdtünk el folytatni. Ehhez kapcsolódóan a legnagyobb szakmai elismerés 2002-ben ért bennünket, amikor elnyertem az Év Biogazdája címet. Mára nagyságrendileg hatvan hektár földön gazdálkodunk. Jól érzékelhető ebből, hogy a gazdálkodás folyamatosan jelen van az életünkben.

– Az elmúlt években rengeteg szerepet vállalt, sok felelős pozícióban láthattuk és láthatjuk. Hogyan tudja összehangolni ezeket a nem kis felelősséggel járó szerepvállalásokat a gazdálkodói léttel?

– Az aktív közösségi szerepvállalásom egész életemet végigkísérte. Azok a tisztségek, amelyeket az elmúlt évtizedekben betölthettem vagy betöltök, mind-mind a szűkebb vagy tágabb közösségeinkért való tenni akarásért, fejlődésért tettem s teszem. Ehhez rengeteg energiát, biztatást és türelmet kaptam a családomtól, mindamellett, hogy a gazdaság működtetése nálunk közös feladat. Sokszor nehéz összeegyeztetnem az eltérő pozícióimból járó kötelezettségeimet, ilyenkor a gazdaságunkban végzett munka egyfajta feltöltődést jelent számomra.

– Milyen céljai, ambíciói vannak megyei elnökként? Mik a tervei a következő évekre?

– Számos feladat, fejlesztési terület és lehetőség áll előttünk a következő években.

Egyrészt fontos célkitűzésünk az öntözéses gazdálkodás fejlesztése, a meglévő vízkészleteink védelme és megfelelő hasznosítása. A másik fontos feladatunk a szakember-utánpótlás biztosítása, amelyben a legnagyobb partnerünk a Debreceni Egyetem, az ország egyik legnagyobb tudásközpontja.

Végül, de nem utolsósorban nagyon fontosnak tartom, hogy minél inkább visszaszorítsuk a gazdákat érintő bürokratikus kereteket. A célom az, hogy a gazdák azt érezhessék, hogy nekik valóban a gazdálkodásra kell koncentrálniuk, nem pedig a papírrengetegben bolyonganiuk. Úgy gondolom, hogy ezek az intézkedések mind-mind növelik a vidék népességmegtartó képességét!

Szólláth Tibor, az agrárkamara Hajdú-Bihar megyei elnöke - fotó: NAK
 

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.