2020.05.30., szombat , Janka,Zsanett

Hírek

2019. december 30. hétfő • 14:52

A mezőgazdaság teljesítményéhez a legkisebb és a legnagyobb gazdák sikere egyaránt nélkülözhetetlen (Videó)

Dr. Nagy István agrárminiszter 2019. évi évértékelője

Több mint tíz éve agrárbéke van hazánkban, a mezőgazdaságot szervező társaságok, szervezetek és a Minisztérium kölcsönösen kialakítottak egy olyan közeget, melyben a gazdák érdemben tudnak dolgozni.

Ahhoz, hogy az mezőgazdaság sikeresen vegye az akadályokat és jól teljesítsen, a legkisebb és a legnagyobb gazdák sikere egyaránt nélkülözhetetlen.

A gazdálkodók körében növekszik a berzházási kedv, az idei esztendő első felében 19%-kal bővültek a beruházások. A magyarországi export többlethez 54,12 %-kal járult hozzá az agrárvilág. Az agrár-szféra ilyen magas fokú eredményességéhez az kell, hogy minden termelő azon dolgozzon, hogy a saját gazdasága a lehető legsikeresebb legyen, így sikeres lesz az egész ágazat. 

Számtalan, egyre nagyobb kihívással néz szembe az ágazat, melyeknek csak összefogással, közös erővel tudunk megfelelni, nincs arra lehetőség, hogy érdekellentétekre, nézeteltérésekre forgácsolódjon minden erőforrás.

Nyakunkon a generációváltás és gazdaság átadás kérdése, az osztatlan közös földtulajdon kérdései. Az öntözésfejlesztés kapcsán a Minisztérium segítségére voltak a gazdakörök, gazdacsoportok, professzionális vállalkozások. Támogatták a döntéshozatalt, érdemben részt vettek a kérdéskör tárgyalásában, így egy szakmailag megalapozott törvéy jött létre, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek az érdekeit sikerült érvényesíteni a törvény elfogadtatásakor.

A földforgalmi törvény megszületésekor is a cél az volt, hogy magyar kézben védjük meg a földjeinket, sikerült megtartani a területeket, így már érdemben lehet, sőt kell gondolkodni a gazdaságátadásról és az öröklés szabályozásáról a termőföldek tekintetében.

A következő év egyik központja lesz, melyről már folynak a tárgyalások, az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetése. Ez egy fontos társadalmi kérdés, mely során egy harminc éves állapotot kell megszűntetni. A tavaszi törvényhozás során foglalkoznak vele.

A 2020-as év másik fontos kérdése az integrációs szabályozás lesz a versenyhátrány kiküszöbölésének érdekében, a termelői együttműködések megsegítésére. 

Az előttünk álló év harmadik kiemelt kérdésköre az agráröröklés, az esztendő második felére várható, hiszen előreláthatólag 17 törvényt kell módosítani egy törvénycsomaggal ahhoz, hogy törvényesen, stabályosan tudjon kialakulni az új agráröröklés rendszere.

Nagyon intenzív, társadalmi egyeztetésekkel teli év áll az Agrárminisztéruim előtt, mert olyan kérdéseket tűztek zászlajukra melyek minden gazdát érzékenyen érintenek, de a törvénycsomagok elkészülte nagy eredményt jelent.

Idén 25 év után új állattenyésztési törvény született, hazánkban először elfogadták az öntozési törvényt, tehát idén is a gazdák számára kiemelten fontos ügyekért dolgoztak, ebből erőt merítve a

2020-as évben is olyan sikereket tervez az Agrárminisztárium, melyek minden Gazdatársunk számára erőt, reménységet és jókedvet adnak ahhoz, hogy eredményesen tudjanak gazdálkodni.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.