2021.03.09., kedd , Franciska, Fanni

Hírek

2020. szeptember 08. kedd • 12:37

Az agráriumban dolgozók beléphetnek az országba

A szomszédos országokból érkező mezőgazdasági idénymunkások beléphetnek az országba, valamint azon gazdálkodók munkája is biztosított, akiknek a határon átnyúló földek miatt szükséges az ingázás valamely szomszédos államba. 2020. szeptember 1. és szeptember 30. között az ország összes határátkelőhelyén ellenőrzésekre kell felkészülni az agráriumban tevékenykedőknek is.

A magyar gazdaság zavartalan működése érdekében a 2020. szeptember 5-én hatályba lépett rendelet kivételes szabályokat állapít meg az üzleti, illetve gazdasági célú beutazásokra vonatkozóan:

  • korlátozás nélküli visszautazás, ha a magyar állampolgár üzleti célból utazott külföldre;
  • korlátozás nélküli beutazás, ha a nem magyar állampolgár üzleti vagy gazdasági célból utazik Magyarországra.

A 10/B. paragrafus (1) pontja szerint a beutazó szakembernek igazolnia kell a beutazás célját (üzleti vagy gazdasági célú), amely például a fogadó fél által kiállított „meghívólevéllel” is biztosítható. Ebben érdemes megindokolni a szakember beutazásának szükségességét, gazdasági értékét, esetlegesen hivatkozni szerződéses megbízatásra, egyéb magyarázatra.

fotó: wikipedia

Amennyiben a beutazási indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, a nem magyar állampolgárok személyi forgalomba történő belépésére vonatkozó szabályok lépnek érvénybe (5-7. §). A 2020. szeptember 5-étől hatályos szabályok értelmében a magyar határátlépést követően kötelező karanténban helyezett személyeknél a karantén alóli mentességhez szükséges két negatív PCR-teszt közül első tesztként azt a vizsgálatot is el kell fogadniuk a magyar hatóságoknak, amelyet bármelyik schengeni térségbe tartozó országban, az USA-ban vagy Kanadában végezték el, ha annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja.

A szomszédos országokból való átjárásra, illetve az ingázókra vonatkozó szabályok

A szomszédos országok állampolgárai, valamint az ott élő magyar állampolgárok az országba legfeljebb 24 órára kérelem nélkül beléphetnek, amennyiben az államhatártól 30 km-nél távolabb nem utaznak. A magyar államhatártól legfeljebb 30 km-re lakó magyar állampolgárokra ugyanezek a feltételek vonatkoznak, tehát a szomszédos országokból korlátozás nélkül visszaengedik az utazót, amennyiben a távolléte nem haladta meg a 24 órát és nem utazott a határtól 30 km-nél távolabbra. Ez biztosítja szükség esetén az idénymunkások határátlépését, valamint az országhatáron átnyúló földterületeken gazdálkodók további zökkenőmentes munkáját.   

Szeptember 1. és szeptember 30. között szomszédos országok köréhez tartoznak az alábbi országok: Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia.  

agrotrend.hu / Magyar Közlöny

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.