2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. december 18. vasárnap • 09:09

Az agrártárca elutasítja a földadót - heti hírösszefoglaló

Marad a fordított adózás a mezőgazdasági termékek értékesítése vonatkozásában, rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak, elérhető Magyarország elfogadott Közös Agrárpolitika Stratégia Terve. Heti hírösszefoglaló.

Megkezdődött a szociális tűzifa kiszállítása - Idén is 5 milliárd forintot biztosít a kormány a szociálistűzifa-programra, és már megkezdődött a kiszállítás - közölte a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára hétfőn a Pest megyei Csörögön.

Továbbra is marad a fordított adózás a mezőgazdasági termékek értékesítése vonatkozásában - Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) hatályos előírásai értelmében továbbra is fordított adózást kell alkalmazni a mezőgazdasági termékek értékesítése vonatkozásában a kapcsolódó jogszabályi feltételek teljesülése esetén, valamint továbbra is szükséges teljesíteni az előírt adatszolgáltatási kötelezettséget.

A „Talaj = Élet” (kisfilm) - Az ATK Talajtani Intézet, valamint a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal elkészítette „Talaj=Élet” című kisfilmet, melyben rámutat a talaj életünkben, az élelmezésbiztonságban betöltött szerepére.

Magyar innováció segíti a folyókon úszó hulladékok begyűjtését - Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft., a Robo-Collect elnevezésű vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg - tájékoztatta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) az MTI-t.

Rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak - Az agrárminiszterek többsége a mezőgazdasági tartalék aktiválását kérte a magas energiaárak mezőgazdasági ágazatokra gyakorolt negatív hatásai miatt. A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot - mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

Biztonságosak a burgonyák? A Szupermenta kiderítette! - A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, többek között csaknem 8000 laboratóriumi paraméter mérésével. Ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint sor került a penész és GMO vizsgálatra is. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.

Hárman részesültek Károlyi Sándor-díjban - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlését december 13-án tartották, Gödöllőn. A rendezvényen ismertették: Előházi Irén, Patkós Lajos és Szabó Mária Eszter Károlyi Sándor-díjban részesült.

Mozgalommá nőtt az értékek gyűjtése - Igazi sikertörténetnek nevezte az agrárminiszter a Hungarikumok gyűjteményét és a Magyar értéktárat; Nagy István a Hungarikum Bizottság keddi budapesti ülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az értékek összegyűjtése mozgalommá nőtt.

Több mint ezer sertés pusztult el Bács-Kiskunban - Kigyulladt egy állattartó telep egyik épülete a Bács-Kiskun megyei Városföld határában. A tűzben több mint ezer sertés pusztult el – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

Online elérhető Magyarország elfogadott Közös Agrárpolitika Stratégia Terve - A 2022-es év nagy sikere, hogy november 7-én az Európai Bizottság elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, mely történelmi lehetőséget jelent a magyar vidék és agrárium számára. Az elfogadott stratégiai dokumentum elérhető letölthető formátumban a kormányzati honlapon.

Folytatódik a precíziós átállást ösztönző mezőgazdasági támogatás - Folytatódik a precíziós átállást ösztönző mezőgazdasági támogatás a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hungexpo szerdai rendezvényén, az AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Agrárminisztérium elutasítja a földadó hódmezővásárhelyi bevezetését - Felelőtlen lépésnek tartja, és elutasítja az Agrárminisztérium a földadó hódmezővásárhelyi bevezetését, jogi lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy ilyen terhet ne lehessen kivetni - jelentette ki a tárca parlamenti államtitkára szerdán Szentesen sajtótájékoztatón.

Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről! - Egyre nagyobb számban jelennek meg élő baromfit kínáló online hirdetések a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet - írják a NÉBIH oldalán.

A biológiai sokféleség megőrzése közös kötelességünk - Az elmúlt évtizedben a természeti értékek megőrzése érdekében Magyarország soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Biológiai sokféleség egyezmény részes feleinek 15. döntéshozó ülésén Montrealban, csütörtökön.

Kanada fontos agrárgazdasági partnere hazánknak - Gazdasági, élelmezési, környezetvédelmi és oktatási kérdésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Marie-Claude Bibeau-val, Kanada mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari tárcavezetőjével pénteken, Montrealban.

agrotrend.hu

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.