2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2020. április 26. vasárnap • 07:46

Az agrártermékek szabad kereskedelmét a járvány sem veszélyeztetheti

Az Európai Bizottság egyszerűsítette a mezőgazdasági termékek mozgásának szabályait. A G20-ak miniszterei a koronavírus-válság idején is a szabad kereskedelmet akarják erősíteni.

Az EB egyszerűsítette az áruk kölcsönös elismerésének szabályait az egységes európai piacon. Ennek célja az áruk, különösen a mezőgazdasági termékek mozgásának megkönnyítése a piaci kínálat fenntartása érdekében a koronavírus-válság során. Ezenkívül a G20-ak mezőgazdasági miniszterei kedden megállapodtak abban, hogy az exportkorlátozások csak szigorú feltételek mellett, sürgősségi intézkedésként lehetségesek.


fotó: pixabay

Egy közös nyilatkozat szerint az exportkorlátozásoknak „arányosnak, átláthatónak, átmenetinek és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak megfelelőnek kell lenniük". Oroszország, a világ legnagyobb búza exportőre és a G20 tagja, március végén korlátozta a gabona kivitelét, zavarokat okozva a gabona piacán.

Önkéntes kölcsönös elismerési nyilatkozat

Az áruk kölcsönös elismeréséről szóló új EU-rendelet szerint a termékek értékesítése az egész belső piacon megengedett, ha azokat jogszerűen értékesítik egy EU-országban. Ez az elv csak azokra az árukra vonatkozik, amelyekre európai szinten nem állapítottak meg harmonizált szabályokat. A növényvédelemre vagy a műtrágyákra, amelyek harmonizációjára saját EU rendeleteik vonatkoznak, tehát nem vonatkozik a mentesség.
- Az erős belső piac Európa legjobb eszköze a koronavírus okozta példátlan válságból való kilábaláshoz - mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A jövőben a vállalatok önkéntes „kölcsönös elismerési nyilatkozatot” nyújthatnak be, hogy igazolják az illetékes nemzeti hatóságok számára, hogy termékeiket jogszerűen értékesítik egy másik tagállamban. Ha a vállalatok piaci értékesítését megtiltják vagy korlátozzák, akkor ezeket a határozatokat megtámadhatják.

A G20 az exportkorlátozásokat csak utolsó lehetőségként akarja

Kedden egy speciális videokonferencián a G20-ak mezőgazdasági miniszterei megvitatták a világjárvány következményeit a mezőgazdasági piacokra és az ellátási láncokra. Közös közleményben a G20-ak mezőgazdasági miniszterei többek között megállapodtak abban, hogy az exportkorlátozásoknak csak szigorú feltételek mellett történő sürgősségi intézkedéseknek kell lenniük.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.