2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Hírek

2021. február 23. kedd • 10:09

Az alaszkai olajkitermelés a jegesmedvék miatt még várat magára

Kudarcba fulladtak a tervek az alaszkai sarkvidéki nemzeti parkban (ANWR) lévő kőolajmezők feltárására a jegesmedvék védelmének hiánya miatt - jelentette be az amerikai belügyi tárca.

Melissa Schwartz szóvivő közleménye szerint az olajmezők feltárásához szükséges szeizmikus mérések engedélyezését kérő Kaktovik Inupiat helyi vállalatNEM VÉGEZTE EL A FEBRUÁR 13-I HATÁRIDŐRE A TÉRSÉGBEN LÉVŐ JEGESMEDVEBARLANGOK AZONOSÍTÁSÁT.A jegesmedvebarlangok helyének meghatározására szükség lett volna ahhoz, hogy az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat engedélyt adhasson a szeizmikus mérésekre a jegesmedvék közelében - írja az origo.hu.

fotó: wikipedia

A vállalat mintegy 140 ezer hektárnyi területen tervezett méréseket végezni a nemzeti park part menti térségében, a határidő elmulasztása azonban szerződésszegésnek számít.

A Trump-adminisztráció január elején nyitotta meg Alaszka egy részét, köztük az ANWR nemzeti park egyes térségeit az olajkitermelők előtt.

A 78 EZER NÉGYZETKILOMÉTEREN ELTERÜLŐ VADREZERVÁTUM KULCSFONTOSSÁGÚ ÉLŐHELY SZÁMOS ÁLLAT, KÖZTÜK A JEGESMEDVE SZÁMÁRA,amelynek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki hóba és jégbe vájt odukat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket. A hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók a szárazföldön, elsősorban a vadrezervátum part menti síkságán alakítják ki barlangjaikat.

A KIADOTT KŐOLAJ- ÉS FÖLDGÁZKITERMELÉSI JOGOK TÍZ ÉVIG ÉRVÉNYESEK.

BECSLÉSEK SZERINT NAGYJÁBÓL 11 MILLIÁRD HORDÓNYI OLAJAT REJTHET A VADREZERVÁTUM,utak és egyéb infrastruktúra híján azonban rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen. Számos nagy amerikai bank jelezte, hogy nem fogja támogatni a kitermelést a térségben.
A január 20-án beiktatott új amerikai elnök, Joe Biden és belügyminiszter-jelöltje, Deb Haaland ellenzi a kőolajkitermelést a nemzeti parkban.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.