2022.08.15., hétfő , Mária

Hírek

2022. június 26. vasárnap • 07:52

Az Alföldön súlyos aszály van - heti hírösszefoglaló

Megújult az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram, lassan leérik a magyar cseresznye, bajban a borsótermesztés. Heti hírösszefoglaló.

Mától pályázhatnak a méhészek az új méh állatjóléti támogatásra - Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a méhek állatjóléti támogatását – közölte Nagy István tárcavezető.

A Massey Ferguson Beauvais-i gyártóegysége az egymilliomodik legyártott traktorát ünnepli - A Massey Ferguson, az AGCO világmárkája (NYSE: AGCO) örömmel jelenti be, hogy a franciaországi Beauvais-ban található üzeme az 1.000.000. traktorát legyártotta. Az év már eddig is különleges volt, ugyanis az MF idén ünnepli alapításának 175. évfordulóját. A gyártó 1960 november 20 óta készít erőgépeket a Párizs melletti helyszínen.

A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot aktualitásai - Lassan elindul az árpa aratása. A munkálatokat követően is be kell tartanunk egyes területalapon nyújtott támogatásokhoz kapcsolódó előírásokat.

Újabb eszköz teszi könnyebbé az élelmiszerágazat hitelhez jutását - Magyarországon elsőként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, illetve az agráriumhoz kötődő vállalkozások, őstermelők számára érhető el egy új, kedvezményes kezességvállalás, amely 2022. július 1-től 2022. év végéig az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza keretében igényelhető.

Vakáció Maradék nélkül – Rajzpályázatot hirdet a Nébih - Bár a vakáció elkezdődött, az Oktatási Program nem tart nyári szünetet: a Maradék nélkül program élelmiszerpazarlás témájú rajzpályázatot hirdet általános iskolások számára, amelynek fődíja kategóriánként egy-egy kerékpár.

Lassan leérik a magyar cseresznye - Lassan a feléhez ér a szezon, enyhén csökkentek az árak is.

Négy megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat - Az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt 2022. június 22-től a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Bajban a borsótermesztés - Veszélybe kerülhet a hazai agrár-élelmiszeripar egyik legnagyobb sikerterméke. Bár a magyar zöldborsó iránt jelenleg is nagy a kereslet, a piaci hatások és a klimatikus viszonyok miatt évről évre több gazdálkodó hagy fel a magyar konzervipar fő alapanyagának számító zöldségféle termesztésével.

Megújult az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram - Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max néven új beruházás finanszírozási eszköz áll a kis-és középvállalkozások rendelkezésére július 1-től.

Előre menekülnek a hazai sertéstenyésztők - A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 2022. május 17-én tartotta tisztújító közgyűlését, melyet Kiss György elnök nyitott meg. Úgy értékelte a jelenlegi hektikus helyzetet – vázolva a várható nemzetközi és hazai eseményeket –, hogy páratlan nehézségekkel kell szembenézzünk, de minden rossznak vége van egyszer, és minden erőnkkel a jövőre kell koncentrálnunk, össze kell fognunk, és kiutat kell találnunk.

Az Alföldön súlyos aszály van - Az Alföldön már súlyos az aszály mértéke - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

Biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket - A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői, éppen ezért rendkívül fontos előrelépés, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezet elismerést nyert el – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Sió-Eckes Kft.-vel közös, a méhek védelmében tett intézkedésekről szóló sajtótájékoztatóján Siófokon.

AGRO7 - az agrárvilág heti hírei - A Gazdálkodók Világszervezetének idei közgyűlését Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke foglalja össze. Versenyképes tudást nyújt a hazai agrárszakképzés, mondta el Nagy István agrárminiszter. Elindult a sárgadinnye szezonja, amiből a legjobb választás a hazai. A vadonatúj Massey Ferguson 6S széria bemutatása.

Jóval kevesebb gabona terem itthon idén, mint tavaly, és ez nagy baj - A repcében, az őszi búzában és árpában nagyon nagy károkat okozott a szárazság az Alföldön, mondja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, aki egyben a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese is.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.