Hírek

Az antimikrobiális gyógyszerek miatt egyre nagyobb mértékben válnak rezisztenssé az állatok és a növények is

Az antimikrobiális gyógyszerek gyakoribb, és akár indokolatlan, használata az állati és az emberi orvoslásban is azt eredményezi, hogy a betegséget okozó mikrobák egyre nagyobb mértékben rezisztenssé válnak a hagyományos gyógyszerekkel, például az antibiotikumokkal szemben.

Ezen készítmények fontos szerepet játszanak a növényi és állati betegségek kezelésében, olvasható a FAO most bemutatott javaslatcsomagjában. Ezek helytelen használata, és az ez által kialakult antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség azonban mindnyájunkat nagy veszélynek tesz ki. Eddig leginkább a kórházak kapcsán került elő a téma, pedig a mezőgazdaság is érintett – így közvetlenül az ételeinkre is befolyással van.

A FAO ezért négy kulcsterületen javasol változást:

– Figyelemfelhívás a gazdálkodók és élelmiszergyártók, állategészségügyi szakemberek és hatóságok, továbbá a döntéshozók és a fogyasztók körében

– Nemzeti rendszerek kiépítése az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség nyomon követésére az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban

– Nemzetközi felügyelet, szabályozási keretek

– Jó gyakorlatok megosztása és mérsékelt antimikrobiális gyógyszerhasználat

A szervezet azt szeretné elérni, hogy erre 2017 közepéig nemzeti stratégiák kerüljenek kidolgozásra. Az elmúlt ötven évben a föld lakosságával együtt az ipari termelés is jelentősen nőtt. Az élelmiszertermelési módszerek intenzívebbé válása magával hozta az antimikrobiális szerek gyakoribb alkalmazását a mezőgazdaságban, például az állattartásban betegség kezelése vagy megelőzés céljából. Ugyanilyen megfontolásból már az akvakultúrában is használják ezeket. Egyes esetekben, bár szerencsére ritkábban, a rezisztencia akár növényeknél is kialakulhat.

Még mindig elterjedt gyakorlat sajnos, hogy a növekedést serkentéséért az állatok táplálékához kis mennyiségben antimikrobiális szereket kevernek. Az állattartó szektor teljes globális antimikrobiális szer igénye több mint 60 ezer tonna évente – és az állati termékek iránti nem szűnő igény miatt ez folyamatosan növekedni fog, állítják a FAO szakértői.

A prognosztizált növekedés két-harmadát az állattartás könyvelheti el, olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia egy nemzetközi tanulmányában; ezen belül is a sertés- és baromfitartás várhatóan a jelenlegi mennyiség kétszeresét használja fel.

A FAO szerint a rezisztencia kialakulása megelőzhető, ha a gazdálkodó és élelmiszeripari rendszerek megválogatják a higiéniai, biológiai biztonsági és állattartási módszereiket. Ezzel csökkenthető lenne az ilyen szerek használata, csakúgy, mint az állatok megfelelő oltása révén.

További globális probléma, hogy jelenleg hiányzik egy nemzetközi szintű megegyezés az antimikrobiális szerek használatának nyomon követéséről a haszonállattartásban. Az egyesült királyságbeli O’Neill bizottság jelentése szerint csupán 42 országban van erre kiépített rendszer, miközben a nemzeti szabályozás hiánya növeli a kockázatot.

A probléma kezeléséért FAO a javaslatcsomag mellett a gyakorlatban egyre szorosabban működik együtt szakértőkkel, döntéshozókkal, élelmiszerbiztonsági ellenőrökkel, továbbá a közelmúltban többek között Kambodzsában, Kínában, Etiópiában, Kenyában, Thaiföldön és Vietnamban szervezett szakmai találkozókat.

agrotrend.hu / hvg.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés