2020.02.26., szerda , Géza,Vanda

Hírek

2018. június 17. vasárnap • 09:08

Az áprilisi forróság nem tett jót a terméskilátásoknak

Kihívások a repce- és búzatermés előtt, csökken a görögdinnye- és nő a sárgadinnye termőterülete, és új baromfitelephelyekre lenne szükség - ezek voltak a hét agrárhírei az agrotrend.hu-n.

Segíti az agrárkutatás megújítását a gödöllői program - A múlt héten meghirdetett gödöllői program segíti az agrárkutatás megújítását, az az agrár-felsőoktatás modernizációját és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadó rendszer kiépítését - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Amit az egységes kérelem pontosításáról tudni érdemes - 2018. június 11-én lejárt az egységes kérelem benyújtására, módosítására nyitva álló időszak, azonban pontosítások továbbra is megtehetők, egészen addig amíg a Magyar Államkincstár nem értesíti a gazdálkodót a szabálytalanságról vagy a helyszíni ellenőrzésről.

Korszakváltáshoz érkezett Magyarországon a zajvédelem - Az időszakos adatszolgáltatást a zajterhelés folyamatos vizsgálata váltja föl - jelentette be az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, a kormány zajtérképezési projektjének nyitó rendezvényén.

Elkötelezett az EU a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése iránt - Az Európai Uniónak teljes energiafogyasztása legalább 32 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra, hogy biztosítsa a megváltozó globális energiapiacon is az Európai Unió versenyképességét - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

fotó: pixabay

Harcsaivadékok ezreit engedték el a Duna több szakaszán is - A HVDSZ harcsatelepítést tartott a múlt héten. Jelentős mennyiségük meg fog maradni, készen arra, hogy évek múltán ők legyenek a dunai csúcsragadozók.

Négy gazdaságban minden sertést leöltek - Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát azonosították házi sertésekben a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok a Duna-deltában, az ukrán határ szomszédságában fekvő Ceatalchioi és Salceni falvakban.

További telepekre lenne szükség, mert az ágazat jelenleg minden kapacitását kihasználja - Szinte korlátlanul növelhető lenne a hazai baromfitartás, mert az Európai Unió piacáról kiszorult brazil áru miatt akkora lyuk keletkezett a kínálatban, ami a magyar vállalkozásoknak kiváló lehetőséget teremt a fejlődésre. Ehhez azonban új telepek építésére lenne szükség. A terméktanács a beruházások megvalósításához a kormányzat segítségét kéri.

fotó: pixabay

Sajtkészítés - Sokat segíthetne a megfelelő oktatási háttér és a kisvállalkozások támogatása - A ráfordított energia idővel meghozza gyümölcsét. Elsőként arra lenne szükség, hogy a magyar sajtkészítés és a gyártásfejlesztés mély, begyökerezett alapokkal rendelkezzen. Húsz-harminc hazai manufaktúra van, amely olyan termékeket készít, mint a legjobb svájci és francia mesterek.

Zsemle nyert az innovációs versenyen - Külhoni magyar egyetem diákjainak élelmiszeripari fejlesztése nyert az Ecotrophilián, ők képviselhetik idén hazánkat Párizsban.

A repcéből kipereghet a szem, a búzában a gombás betegségek tehetnek kárt - És még a poloskák is gondot okozhatnak a termelőknek. A hozamkilátásokat a mostani csapadékos időjárás is még nagyban befolyásolhatja. A terméskilátások gyengébbek, az áprilisi hőhullám nem tett jót a növényeknek.

Kevesebb görögdinnyére és több sárgadinnyére számíthatunk - Közeleg a dinnyeszezon, egyre többet olvashatunk a dinnyepiaci trendekről. Az agrotrend.hu már beszámolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnyehelyzetképéről, jöjjön most a FruitVeB cikke a témában: csökken a termőterület a görögdinnye, nő a sárgadinnye esetén.

fotó: pixabay

Kihívások és lehetőségek a meggypiacon - A Magyarországon előállított meggy-szaporítóanyagok kelendőek a dél- és kelet-európai államokban, ám ez azt is jelenti, hogy rövid időn belül ezekben az országokban komoly termésmennyiségre lehet számítani, aminek jelentős része visszakerülhet a magyarországi piacra. Lássuk, milyen kihívások állnak a meggypiac előtt.

Felülmúlta a standard fajták átlagtermését a legújabb őszi árpa - Új ősziárpa-fajtát mutatott be hagyományos nyár eleji szakmai napján a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A programon a térség gazdálkodói mellett hazai és külföldi kutatási partnerek is részt vettek.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.