2019.06.18., kedd , Arnold,Levente

Hírek

2018. június 17. vasárnap • 09:08

Az áprilisi forróság nem tett jót a terméskilátásoknak

Kihívások a repce- és búzatermés előtt, csökken a görögdinnye- és nő a sárgadinnye termőterülete, és új baromfitelephelyekre lenne szükség - ezek voltak a hét agrárhírei az agrotrend.hu-n.

Segíti az agrárkutatás megújítását a gödöllői program - A múlt héten meghirdetett gödöllői program segíti az agrárkutatás megújítását, az az agrár-felsőoktatás modernizációját és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadó rendszer kiépítését - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Amit az egységes kérelem pontosításáról tudni érdemes - 2018. június 11-én lejárt az egységes kérelem benyújtására, módosítására nyitva álló időszak, azonban pontosítások továbbra is megtehetők, egészen addig amíg a Magyar Államkincstár nem értesíti a gazdálkodót a szabálytalanságról vagy a helyszíni ellenőrzésről.

Korszakváltáshoz érkezett Magyarországon a zajvédelem - Az időszakos adatszolgáltatást a zajterhelés folyamatos vizsgálata váltja föl - jelentette be az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, a kormány zajtérképezési projektjének nyitó rendezvényén.

Elkötelezett az EU a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése iránt - Az Európai Uniónak teljes energiafogyasztása legalább 32 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra, hogy biztosítsa a megváltozó globális energiapiacon is az Európai Unió versenyképességét - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

fotó: pixabay

Harcsaivadékok ezreit engedték el a Duna több szakaszán is - A HVDSZ harcsatelepítést tartott a múlt héten. Jelentős mennyiségük meg fog maradni, készen arra, hogy évek múltán ők legyenek a dunai csúcsragadozók.

Négy gazdaságban minden sertést leöltek - Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát azonosították házi sertésekben a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok a Duna-deltában, az ukrán határ szomszédságában fekvő Ceatalchioi és Salceni falvakban.

További telepekre lenne szükség, mert az ágazat jelenleg minden kapacitását kihasználja - Szinte korlátlanul növelhető lenne a hazai baromfitartás, mert az Európai Unió piacáról kiszorult brazil áru miatt akkora lyuk keletkezett a kínálatban, ami a magyar vállalkozásoknak kiváló lehetőséget teremt a fejlődésre. Ehhez azonban új telepek építésére lenne szükség. A terméktanács a beruházások megvalósításához a kormányzat segítségét kéri.

fotó: pixabay

Sajtkészítés - Sokat segíthetne a megfelelő oktatási háttér és a kisvállalkozások támogatása - A ráfordított energia idővel meghozza gyümölcsét. Elsőként arra lenne szükség, hogy a magyar sajtkészítés és a gyártásfejlesztés mély, begyökerezett alapokkal rendelkezzen. Húsz-harminc hazai manufaktúra van, amely olyan termékeket készít, mint a legjobb svájci és francia mesterek.

Zsemle nyert az innovációs versenyen - Külhoni magyar egyetem diákjainak élelmiszeripari fejlesztése nyert az Ecotrophilián, ők képviselhetik idén hazánkat Párizsban.

A repcéből kipereghet a szem, a búzában a gombás betegségek tehetnek kárt - És még a poloskák is gondot okozhatnak a termelőknek. A hozamkilátásokat a mostani csapadékos időjárás is még nagyban befolyásolhatja. A terméskilátások gyengébbek, az áprilisi hőhullám nem tett jót a növényeknek.

Kevesebb görögdinnyére és több sárgadinnyére számíthatunk - Közeleg a dinnyeszezon, egyre többet olvashatunk a dinnyepiaci trendekről. Az agrotrend.hu már beszámolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnyehelyzetképéről, jöjjön most a FruitVeB cikke a témában: csökken a termőterület a görögdinnye, nő a sárgadinnye esetén.

fotó: pixabay

Kihívások és lehetőségek a meggypiacon - A Magyarországon előállított meggy-szaporítóanyagok kelendőek a dél- és kelet-európai államokban, ám ez azt is jelenti, hogy rövid időn belül ezekben az országokban komoly termésmennyiségre lehet számítani, aminek jelentős része visszakerülhet a magyarországi piacra. Lássuk, milyen kihívások állnak a meggypiac előtt.

Felülmúlta a standard fajták átlagtermését a legújabb őszi árpa - Új ősziárpa-fajtát mutatott be hagyományos nyár eleji szakmai napján a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A programon a térség gazdálkodói mellett hazai és külföldi kutatási partnerek is részt vettek.

agrotrend.hu

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.