2020.10.20., kedd , Vendel

Hírek

2020. július 05. vasárnap • 13:15

Az áremelkedések mellett is erősödik a mezőgazdaság

Az Agrárminisztérium támogató programjainak köszönhetően a hazai mezőgazdaság fellendülőben van, az árak emelkedése sem hat rá negatívan.

Visszaestek az európai bárányárak, de a piac stabil - Az európai bárányárak enyhén mérséklődtek az elmúlt héten, de a piacok összességében továbbra is eléggé kiegyensúlyozottak maradtak.

Sertésprogram indul Ukrajnában - Tekintve Ukrajna közelségét, agráradottságait és például a baromfipiaci sikereit, figyelmünk nem lankadhat irányában. Nem beszélve azokról a párhuzamokról és tanulságokról, amelyek mutatkoznak.

Az Agrárminisztérium új eszközzel segíti a mezőgazdasági termelők piaci pozíciójának erősítését - A gazdálkodók értékesítési pozíciójának erősítése érdekében az Agrárminisztérium létrehozta a termelői integrációs szervezet intézményét - közölte Nagy István agrárminiszter a tárca közleményében.

fotó: pxhere.com

Óriási az idei aszálykár - Az idei időjárás eddig nem kedvezett a mezőgazdaságnak. A tavaszi fagyok és a nyár eleji heves esőzések komoly károkat okoztak a termésben. A fagy, a jég és az aszály sújtotta területek meghaladják a négyszázezer hektárt, az előző évben ugyanebben az időszakban ez kétszázezer volt.

Megjelent az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény végrehajtási rendelete - Az öntözési szolgalom alapításának, az öntözési közösségek elismerésének és ellenőrzésének, valamint a környezeti körzeti tervek jóváhagyásának részletszabályait tartalmazza.

A hazai gabonatermesztés helyzete igen fontos téma napjainkban - Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke podcast beszélgetése a hazai gabonatermesztés helyzetéről.

70 millió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a zöld civil szervezeteket - Évente mintegy 50 zöld civil szervezet kaphat támogatást az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata keretében. A segítség célja a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos, hatékony és fenntartható használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása. Az agrártárca erre a feladatra idén is 70 millió forintot különít el, melyet pályázati úton ítél oda.

fotó: pixabay.com

Megkezdődött a betakarítás - A hagyomány szerint Péter-Pál napján kezdődik a gabonabetakarítás, de hétfőre már az őszi árpával jócskán elhaladtak Békés megye gazdái. Akiket a koronavírus-járvány sok mindenben akadályozott, de a földek megművelésétől nem tántorított el. Az időjárás ebben az évben nem volt kegyes hozzájuk, a legtöbb helyen a kéthónapos aszály jelentős terméskiesést okoz. A megyei növénytermesztés is terítékre került az agrárkamara hétfői, békéscsabai félévértékelőjén.

Száraz időre számítanak a szőlősgazdák - A júniusi csapadékos időjárás a szőlőkben nem okozott károkat, igaz, a növényvédelem nagyobb figyelmet igényelt. A következő 5-6 hét időjárásától sok minden függ, sok esőre most nincs szüksége a szőlőnek.

Értékesítik az állami földeket - Augusztus elején megkezdődhet a tíz hektárnál kisebb állami földek értékesítése – tudta meg a Magyar Nemzet. A program első két üteme nagy sikerrel zárult, a három hektár alatti állami termőterületeket gyakorlatilag elkapkodták a gazdálkodók. A meghirdetett területek közül összesen 13 200 parcellára érkezett érvényes vételi ajánlat. Az átlagos vételár megközelítette a hektáronkénti egymillió forintot, az állam így összesen 5,5 milliárd forint bevételre számíthat.

Hiánycikk az akácméz - Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméz termése várható az idén – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden az M1-en.

fotó: pxhere.com

Interjú dr. Feldman Zsolttal, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért ás vidékfejlesztésért felelős államtitkárával - A szaktárca államtitkárát a Magyarország Legszebb Birtoka díj birtokbejárásán kérdeztük többek között az új mezőgazdasági pályázati lehetőségekről, az öntözésfejlesztésről valamint az AKG meghosszabbításáról is.

AGRO7 - az agrárvilág e heti hírei - Komoly fejlesztéseket terveznek az átalakuló Szent István Egyetemen. Tovább folytatódtak a Magyarország Legszebb Birtoka díj kapcsán a birtokbejárások. dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárt az aktuális mezőgazdasági támogatásokról kérdeztük.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.