2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2019. december 08. vasárnap • 13:32

Az árva bölény, aki a lóversenypályák bajnoka lett (videó)

93 rajtjából 79 alkalommal nyert, legyőzve számos híres versenylovat

Ismerjék meg Harvey Wallbanger-t, az 1980-as évek kirobbanó erejű versenyzőjét az amerikai, kanadai és mexikói versenypályákról, aki maga mögé utasította a kor számos híres versenylovát.

Harvey az amerikai bölény 1985-ben, hat évesen, a versenylovak között kései érésűként debütált a versenypályán. 93 rajtjából 79 alkalommal győzött, híres volt a célegyenesben való rettenthetetlen küzdelméről. 


fotó: punters.com

A lovasa és gondozója  T.C. Thorstenson néhány naposan mentette meg Harveyt, miután az anyját lelőtte egy orvvadász. Elválaszthatatlanok lettek. Thorstenson, tapasztalt Wyoming-i cowboy szerint Harvey igazi nehéz legény volt, a képzése sokszor okozott fejtörést gazdájának.

A magát lónak képzelő bölény állandóan az istálló falának verte a testét,  amibe belerengett az egész épület, a Wallbanger nevét is innen kapta.

Hogyan válik ey bivaly telivéreket megszégyenítő bajnokáá a lóversenypályán?

Miután T.C. Thorstenson befogadta az elárvult bölényt álandóan magával hordta amíg dolgozott. Naponta többször cumisüvegből itatta és az autójában altatta. 

Rövid időn belül jól ismert hírességgé váltak a környékükön, sokan keresték fel őket. Egy nap invitációt kaptak az Energy Downs-ra egy verseny erejéig, ahol egy tisztavérű quarter-horse ellen kellett futni, a versenyszámot érdekességként akarták bemutatni, de az igazi meglepetést a végeredmény hozta,

Harvey legyőzte ellenfelét, ekkor kezdődött versenyzői pályafutása. 

Harvey személyisége jót tett az amerikai lósport számára is. Két-három képzett bölény volt az államokban, de csak ő volt versenyképes, így minden alkalommal lovakkal futott. Özönlöttek az emberek a lóversenyekre, sokan közülük sosem láttak korábban bölényt. 

Thorstenson szerint akkoriban az emberek fele azért járt lóversenyre, hogy életében először bölényt lásson, a másik fele pedig azért, hogy győzni lássa Harveyt.

"A bölényeket nehéz betörni és képezni a vad ösztöneik miatt, még Harvey-ban sem volt szabad teljes nyugalommal megbízni. A vele való munka fokozott figyelmet igényelt, elég erősek és nehezek ahhoz, hogy bármikor letiporjanak és a földre kényszerítsenek egy lovat, az éles szarvukkal könnyűszerrel felnyársalhat bárkit. Míg Harveyt képeztem, azalatt negyven igazán jó lovat is versenyeztethettem volna."- mondta a gazdája.


fotó: punters.com

Harvey a 110 yard-os versenyek specialistája volt, a rajtnál általában gyorsabban indult, mint az ellene versenyző lovak. 

A legtöbb ló zaklatott, ideges volt, mikor Harvey-val szemben kellett versenyezniük, hiszen a bölény rémisztő volt számukra, szokatlan zajjal és szagokkal érkezett közéjük.

Egyre nagyobb hírverés lengte körül, sokszor jól látszott, hogy a mellette versenyző lovasok vagy a lovuk védelme miatt vagy a showműsor kedvéért visszafogták lovaikat a cél előtt.

A fentieket jobban átgondolva Harvey eredményei talán nem is olyan meglepőek és közel sem biztos, hogy az ő klasszis galopp tehetségének köszönhetőek, mindenesetre egy színfoltot adott az amerikai lósport történetének.

Sajnos, ahogy lenni szokott, mindenki részesülni akart Harvey sikereiből és hamarosan a rosszakarók is megjelentek. 

1991-ben az arizóniai Tusconban Harvey mérgezett szénát evett és elpusztult.

A "Harvey Show" Olyan népszerűvé és jövedelmezővé vát, hogy miután a bölény elpusztult a gazdája  T.C. Thorstenson a mérgezés miatt 475.000 dollár kártérítésben részesült.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.