2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2022. július 31. vasárnap • 07:47

Az aszályban csúcsra járnak az öntözőberendezések - Heti hírösszefoglaló

Tűzifát csak biztonságos forrásból. Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs alakul. Végéhez közelednek a nyári aratási munkák. Heti hírösszefoglaló.

Korábban érhet véget a dinnyeszezon - Idő előtt véget érhet idén a hazai dinnyeszezon. Bár a kánikula a fogyasztásnak kedvezett, a termelőknek komoly fejtörést okozott a forróság. Hiánytól azonban továbbra sem kell tarta­niuk a fogyasztóknak, a FruitVeb szerint a hazai piac ellátása így is biztosított.

Sokoldalú nyári sláger gyümölcs: ez a kajszi! - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kajsziról. A program séf nagykövete, Bernáth József pedig két igazi nyári kajszis receptet is bemutatott a nyári workshopon.

Folyamatosan üzemelnek az öntözőberendezések - Csúcsra járnak az öntözőberendezések, a gazdák nemcsak a vetőmagkukoricát, de még a silónak valót is öntözni kényszerülnek, hogy a jószágaiknak legyen téli takarmány. Van olyan cég, amelyik a 46 hektáros gyepterületéről egy kiló zöldet sem tudott betakarítani, mert az aszály miatt kiégett a fű.

Árharc alakulhat ki a hazai borpiacon - Nagy kihívások előtt van a hazai borágazat. A termelési költségek drasztikus emelkedése miatt jelentősen növelni kellene a szőlő felvásárlási árát, a pincészetek viszont csak akkor tudják ezt megtenni, ha a kereskedők elismerik ezt az átvételi árakban. Erre sajnos nem sok remény van. Bár az áruházláncok május–június környékén 10-15 százalékkal emelték a borok fogyasztói árát, ebből azonban a pincészetek egy fillért sem láttak, csak a kereskedők árrését növelte a drágulás.

Tűzifa vásárlás biztonságosan, csak tiszta forrásból - A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben számottevő segítséget nyújt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala.

Hollandiában tüntetnek a gazdák - Hollandiában ismét tüntetni kezdtek a holland gazdák a kormánynak a nitrogénkibocsátás csökkentésére irányuló tervei ellen, több autópályán blokkolják a forgalmat, szénabálákat gyújtanak fel, valamint trágyát és egyéb hulladékot szórnak az utakra - írja az MTI a Dutchnews hírportál nyomán.

Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs alakul - A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Félmillió hektáros ökológiai terület elérése a cél - Az ökológiai termelés hazai helyzetéről, a támogatási programokról és az elfogadás alatt álló Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai terveiről beszélt Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a 32 éves múltra visszatekintő nürnbergi Biofach kiállításhoz kapcsolódó konferencián.

Végéhez közelednek a nyári aratási munkák - A nagy hőség és a rendkívüli aszály miatt az idei évben korábban fejeződött be a kalászosok betakarítása. A szántóföldi növények hozamai elmaradnak a sokévi átlagtól. Őszi búzából 3,9 millió tonnát, őszi árpából 1,4 millió tonnát, repcéből pedig 450 ezer tonnát takarítottak be – tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Hazai élelmiszeripari üzemek 15 milliárd forintos uniós fejlesztési támogatásáról döntött a kormány - Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás eredményeképpen négy magyar élelmiszeripari vállalkozás összesen 15 milliárd forint értékű fejlesztési forráshoz jut a Megújuló vidék megújuló agrárium program részeként – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Immár hatodjára indult útnak a Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás szakmai zsűrije, hogy meglátogassa a kategóriagyőztes birtokokat. Mai híradónkban a birtokbejárás határon túli birtokairól számolunk be. Egy tehenészetet, egy sertéstelepet, egy zöldségtermesztő birtokot és egy gazdaságot is megismerhetnek a Vajdaságból. A birtokosokkal Bata Imre az Agrotec vezetője, a Vajdaság Legszebb Birtoka díj támogatója beszélgetett.

Gazdálkodók aszály miatti vis maior bejelentési lehetőségei - Tájékoztató az aszály miatti ökológiai jelentőségű másodvetésekhez és egyes növénytermesztési termeléshez kötött támogatásokhoz kapcsolódó vis maior bejelentési lehetőségről.

agrotrend.hu 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.