Hírek
Az EFSA pályázatot írt ki két tudományos testületébe
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a vegyi anyagok kockázatértékelésében szakértelemmel rendelkező tudósok jelentkezését várja.
Az ANS testület konkrétan az élelmiszer-adalékanyagok, tápanyagforrások és más, az élelmiszerekhez szándékosan hozzáadott anyagok, például növények és növényi kivonatok használatának biztonságosságával kapcsolatos kérdéseket vizsgál.
Foto:123RF
A sikeres pályázók 2017. július 1-jétől tagjai lehetnek az élelmiszer-adalékanyagok és élelmiszerekhez adott tápanyagforrások tudományos testületének (ANS) vagy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, enzimek, aromaanyagok és technológiai segédanyagok tudományos testületének (CEF).
A CEF testület szakértői az élelmiszerenzimek és aromaanyagok, a műanyagok és más, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok előállításában felhasznált vegyi anyagok, valamint a folyamatok és technológiai segédanyagok értékelésére specializálódnak.
A két tudományos testület főként az élelmiszer-összetevőkkel és csomagolással kapcsolatos ipari megkeresésekre reagálva végzi el értékeléseit.
Juliane Kleiner, az EFSA szabályozott termékek tudományos értékelési osztályának vezetője így nyilatkozott: „A szakértőknek ez a két csoportja felel az EFSA által a szabályozott termékek területén végzett munka jelentős részéért, és nagyon izgalmas programjaik vannak.
Az ANS testület munkájában az elkövetkező években az élelmiszer-adalékanyagok átértékelésének programja lesz a középpontban, különös tekintettel az emulgeálószerekre, a stabilizátorokra, a zselésítő anyagokra és az édesítőszerekre.
CEF-szakértőink egyik fő feladata az élelmiszerenzimek értékelése lesz, beleértve a géntechnológiával módosított mikroorganizmusokból származókat, hogy létre lehessen hozni ezek uniós szinten jóváhagyott jegyzékét.
A jelentkezési határidő 2016. június 30.
A pályázat részletei az EFSA weboldalán olvashatók.
agrotrend.hu/nebih