2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Hírek

2017. szeptember 14. csütörtök • 16:43

„Az egyenlők uniójában nem lehetnek másodrendű fogyasztók”

Elfogadhatatlannak tartja az élelmiszerek eltérő minőségét az unión belül az Európai Bizottság elnöke. A testület hamarosan iránymutatást terjeszt elő, amelynek segítségével a nemzeti hatóságok kezelni tudják az ilyen eseteket.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai, az Európai Parlamentben megtartott évértékelő beszédében kiemelte, nem lehetnek másodrangú fogyasztók a szlovákok és a magyarok, az európai jog ezt tiltja.

Az egyenlők uniójában nem lehetnek másodrendű fogyasztók. Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. A szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskáikba, a magyarok kevesebb húst a húsételeikbe, a csehek kevesebb kakaót a csokoládéjukba

– mondta az EB elnöke.

Juncker szerint a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez. Bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben az EB iránymutatást terjeszt elő a kétféle minőségben forgalmazott termékekről. Ez segítséget nyújt a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok számára, hogy a hatályos uniós fogyasztóvédelmi jog hatékonyabb alkalmazásával azonosíthassák és kezelhessék az indokolatlan eltéréseket.

MELYEK A KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK?

A Bizottság az élelmiszeripari termékek összehasonlító tesztjeinek javítására irányuló módszertan kialakításán dolgozik, hogy a tagállamok e kérdés megvitatása során olyan megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodhassanak, amelyek minden országban azonosak. E módszertan kidolgozásához a Bizottság 1 millió EUR-t biztosított a Közös Kutatóközpont (JRC) számára.

A Bizottság a bizonyítékgyűjtés és a jogérvényesítés területére irányuló további erőfeszítéseket is finanszíroz: 1 millió EUR-t nyújt a tagállamok számára vizsgálatok vagy jogérvényesítési intézkedések finanszírozásához. A gyártók és a márkaszövetségek kötelezettséget vállaltak arra, hogy idén őszig magatartási kódexet hoznak létre. A Bizottság a fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági hatóságok részvételével szeptemberben és novemberben műhelytalálkozókat szervez.

"Az Európai Bizottság jogi álláspontja szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó. Megvannak az eszközeink arra, hogy ezt elnyomjuk"

- szögezte le Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa csütörtökön a morvaországi Jihlaván, a cseh parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának ülésén. Úgy vélte, hogy a probléma orvoslásának leggyorsabb útját a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása hozhatja. 

A biztos arra számít, hogy az újabb tesztelések több tucatnyi terméknél mutatnak ki majd eltéréseket a minőséget és az összetételt tekintve, amelyek alapján azután eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal, esetleg a forgalmazókkal szemben. Vera Jourová hangsúlyozta: az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el azt, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon annak minősége. 

További részletek a témáról itt olvashatóak.

agrotrend.hu / Európai Bizottság, MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.