2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Hírek

2020. január 30. csütörtök • 14:09

Az Egyesült Királyság biztosan kilép az Európai Unióból

Az Európai Parlament szerdán 621 szavazattal, 49 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kilépési megállapodást. A kilépési megállapodás életbe lépéséhez az Európai Tanács minősített többséggel történő jóváhagyására van szükség.

Tim Barrow, az Egyesült Királyság Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője letétbe helyezte a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást brit részről megerősítő ratifikációs okmányt az Európai Unió Tanácsánál Brüsszelben – közölte január 29-én Twitter-üzenetében a brüsszeli brit állandó kirendeltség. Tim Barrow Jeppe Tranholm-Mikkelsennnel, az Európai Tanács főtitkárával találkozott. A brit EU-nagykövetség tájékoztatása szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Királyság teljesítette az Európai Unióból történő kilépésével kapcsolatos jogi kötelezettségeit. Az Egyesült Királyság január 31-én pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor lép ki az Európai Unióból. (A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre.) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Uniós részről az Európai Parlament szerda délután tartandó szavazásával fejeződött be a kilépési megállapodás jóváhagyási folyamata: az EP 621 szavazattal, 49 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kilépési megállapodást.

A Tanácsot képviselő Nikolina Brnjac horvát Európa-ügyi miniszter, Ursula von der Leyen bizottsági elnök, és az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier részvételével a szavazás előtt lezajlott vitán a képviselők sorra vették a kilépési folyamat történéseit és áttekintették a következő feladatokat.

A képviselőcsoportok nevében felszólaló legtöbb képviselő a történelmi jelentőségű szavazás kapcsán kiemelte: az Egyesült Királyság kilépése nem jelenti az EU és Nagy Britannia közötti kapcsolat végét, az európaiak és a britek közti kapocs továbbra is erős marad.

A Brexitnek vannak tanulságai, amelyeknek szerephez kell jutnia az EU jövőjének alakításában, vélekedtek a képviselők, akik köszönetüket fejezték ki Nagy-Britanniának és a brit képviselőknek az unióért végzett munkájukért. Többen figyelmeztettek, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatot konkretizáló tárgyalások nem lesznek könnyűek, különösen, ha figyelembe veszik a kilépési megállapodásban megszabott határidőket.

Az EP-nek az Egyesült Királysággal fenntartott koordinációért felelős csoportja kapcsolatban áll majd az Európai Bizottság EU és az Egyesült Királyság közti kapcsolatrendszerrel foglalkozó munkacsoportjával, és egyeztet a külügyi és a nemzetközi kereskedelmi bizottsággal, illetve minden egyéb érintett parlamenti bizottsággal.

Az EP folyamatos figyelemmel követi Michel Barnier főtárgyaló munkáját és állásfoglalásaival továbbra is befolyásolja a tárgyalások menetét. A végső megállapodáshoz az EP jóváhagyására van szükség.

– Mélyen elszomorít, hogy idáig jutottak a dolgok. De ötven évnyi integráció nem válik köddé egyik pillanatról a másikra. Mindnyájunknak keményen kell majd dolgozni az új kapcsolat kialakításán, és nem veszíthetjük szem elől az állampolgárok jogait és védelmét. A jövőbeli kapcsolatunknak sok próbát kell majd kiállnia; ez nem lesz egy egyszerű folyamat, tudtuk az elejétől. Azonban biztos vagyok benne, hogy végül sikerül felülemelkednünk a nehézségeken, és mindig megtaláljuk majd a közös pontot – mondta a parlament elnöke, David Sassoli a történelmi szavazást követően.

A kilépési megállapodás életbe lépéséhez az Európai Tanács minősített többséggel történő jóváhagyására van szükség.

A február elsején kezdődő átmeneti időszak 2020. december 31-én ér véget. Az Egyesült Királyság és az EU közötti bármely megállapodást addigra kell lezárni ahhoz, hogy az 2021. január elsején életbe léphessen. Az átmeneti időszak egyszer ugyan meghosszabbítható egy egytől két évig terjedő időszakkal, de az erre vonatkozó döntést július elsejéig kell meghoznia az EU és az Egyesült Királyság közös bizottságának. Az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatról szóló minden megállapodáshoz szükség lesz a parlament jóváhagyására. Ha a megállapodás tagállami kompetenciákat is érint, akkor a nemzeti parlamentek ratifikációja is szükséges.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.