2023.01.31., kedd , Marcella

Hírek

2020. július 29. szerda • 10:52

Az egyszer használatos műanyagokról szóló törvény is megjelent

A szabályozó több ponton is módosítja a Környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényt (Kvt.), és a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényt (Ktdt.).

Fogyasztói szempontból a legszembetűnőbb változások között látható, hogy bevezeti a „nagyon könnyű műanyag hordtasak” meghatározást (ezek funkciója továbbra sem változott, azokról a 15 mikron alatti hordtasakokról van szó, melyeket rend szerint zöldséges, vagy pékárus pultoknál találunk), és a „biológiailag lebomló műanyag” fogalmát. A mellékleteket tekintve megváltozik az egyes csomagolószerekhez kapcsolódó környezetvédelmi termékdíj mértéke is: 57 forintról 1900 forintra emelték a díjat a nem lebomló termékek esetén, a lebomló anyagból készült termékeknél az eddigi nulla díjtétellel szemben a jövőben kilogrammonként 500 forint terheli majd a zacskókat és szatyrokat - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Ez bár kisebb lépés az eredetileg 2020. május 12-én datált, majd május 19-én visszavont javaslathoz képest, melyben az 50 mikron alatti műanyag bevásárló-reklámtáska és eladótéri műanyag zsák, zacskó termékek forgalomba hozatalát tiltották volna, mégis fontos ösztönző a végfogyasztók esetében a fogyasztás csökkentésére.

A rendelkezés a Magyar Közlöny 2020. évi 170. számában található, a benne foglaltak 2021. július 1-jén lépnek hatályba.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.