2021.12.06., hétfő , Miklós

Hírek

2021. október 26. kedd • 12:49

Az első pohár a barátságé, a második a vidámságé…

Az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen idén a Magyarország Legjobb Pálinkája címet a Várda-Drink exkluzív almapálinkája érdemelte ki. A Pálinka Nemzeti Tanács elnökét az esemény kapcsán Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezető-tulajdonosa kérdezte.

A rangos pálinkaverseny díjkiosztójának az Országház volt a helyszíne. 2008-ban fogadta el az Országgyűlés a pálinka törvényt, ami határozott a Pálinka Nemzeti Tanács létrehozásáról. 2016-tól már köztestületként működik a szervezet, mely éppen tisztújítás előtt áll, mondta el portálunknak Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A versenyre csak kereskedelmi főzdék pálinkái nevezhettek, idén 33 főzde, 308 tétele vett részt a megmérettetésen. A Nébih analitikai vizsgálatát az érzékszervi bírálat követe, amit ezúttal Nyíregyházán végeztek el a verseny szakképzett bírálói.

A magyar pálinka világhírű, emelte ki köszöntőjében Kövér László, a Pálinka és Törkölypálinka Verseny fővédnöke. Az Országgyűlés elnöke elmondta, a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor pedig bölcsességet ad, amely erényekre a mai korban is nagy szükségünk van. A pálinkafőzés olyan nemzedékről-nemzedékre öröklődő tevékenység, amely a történelmi Magyarország egész területén kedvelt volt. 1438-ban a Felvidék egyik településén már városi szeszfőzde üzemelt, a pálinkafőzés hagyománya pedig azóta is elkíséri a magyar embert. A pálinkakultúra él és virágzik, a jó magyar pálinka pedig az értéktudatunkat is erősíti, amit nekünk tovább kell képviselnünk, hangsúlyozta Kövér László.

Nagy István agrárminiszter egy magyar siker kovácsaiként köszöntötte a résztvevőket. A pálinka ugyanis a hazai gasztronómia szerves része, húzta alá. Közösségteremtő és prémiumkategóriás rövidital világszerte. A pálinkához kapcsolódó folklór vetekszik a boréval, a szaktárca pedig mindent megtesz azért, hogy az ital elismertsége itthon és külföldön is tovább nőjön. A minőségi pálinkafőzés segítése emellett kiemelt szintén célkitűzése az Agrárminisztériumnak. A főzőmesterek elismerése ezért is nagyon fontos, hangsúlyozta Nagy István.

Mihályi László az átadón a pálinkaszakma irányában nyújtott állami támogatást köszönte meg, mint mondta, a közelmúltban véget ért vadászati és természeti világkiállításon is megismerhette ország-világ e magyar hungarikumot.

2021-ben a Magyarország Legjobb Pálinkája címet a Várda-Drink exkluzív almapálinkája érdemelte ki.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.