2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2018. október 19. péntek • 17:42

Az embereket nem, de a növényeket veszélyeztetik a poloskák

A zöld vándorpoloska 2002-től van Magyarországon és nem csak itt, hanem világszerte kárt okoznak.

Jelentős, a becslések szerint több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak világszerte a Közép-Európában, így Magyarországon is megtelepedett észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák - mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.


fotó: tolnavar.hu

A szakember ismertette, a nagyszámú, a lakásokba is "beköltöző", büdös rovarok az emberre nem veszélyesek, ugyanakkor több mint 100 féle növényben, azok bimbójában, virágában és termésében kárt okoznak.

Magyarországon elsősorban a zöldségféléket károsítják, azok közül is a paprikát és a paradicsomot, de támadják a gyümölcsöket is, többek között az almát, a körtét és a szőlőt is.

A kártétel miatt a termés értékesíthetetlenné válik. 

Hozzátette, hogy a haszonnövényi kártétellel szemben rovarölő szerekkel lehet védekezni, de ebben az esetben

figyelembe kell venni az élelmezés-egészségügyi várakozási időt

Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, a rovarok védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek. Ez ellen szúnyoghálóval lehet védekezni, emellett a szakértő azt javasolja, hogy a hűvösebb időszak közeledtével tartsák zárva az ajtókat és ablakokat. 

Kitért arra is, hogy Magyarországon a zöld vándorpoloska 2002-től, az ázsiai márványos poloska pedig 2013-tól jelent meg.

Magyarországi megjelenésük hátterében valószínűleg a globális kereskedelem, elterjedésük mögött pedig a klímaváltozás áll.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.