2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2020. február 20. csütörtök • 11:35

Az erdősítés, az öntözésfejlesztés és a méhészek adómentessége is segíti a klímavédelmet

Ahogy azt szerdán Palkovics miniszter úr részletesen ismertette: a kormány elindítja a klíma és természetvédelmi akciótervet. A teremtett környezet védelme mindannyiunk érdeke és felelőssége, sőt szívügyünk is.

Az AM az akcióterven felül további intézkedésekkel segíti a környezetvédelmet. Az erdősítés, az öntözésfejlesztés és a méhészek adómentessége is segíti a klímavédelmet.

fotó: pixabay.com

Ezekről szeretnénk külön-külön is szólni. 

  1. Az erdősítésnél a fő célunk, hogy az ország erdővel és fával borított területét 2030-ra 27%-ra növeljük.

A több fa tiszta levegőt jelent,  az erősítéssel-fásítással növeljük az erdők szénmegkötő képességét.

 E cél eléréséhez 250 ezer hektár[1] területet kell erdőművelés alá vonni, amit új erdők telepítésével és természetes úton befásodott területek erdővé alakításával érhetünk el. 

A fásítás 3 területe zajlik:  folytatjuk az állami erdőtelepítési programokat: az ITM-mel közösen dolgozunk az útfásítási program elindításán, a Honvédelmi Minisztériummal pedig a honvédelmi célra fölöslegessé vált területek erdősítésén.

A Palkovics miniszter úr által ismertetett klímavédelmi akcióterv egyik fontos pontja, hogy minden újszülött után 10 fát ültetünk. Ez évente egy millió  fát jelent, többek között az állami erdőgazdaságok területén.

Az új erdőket főként Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyékben ültetjük. Célunk, hogy az erdők számára jó termőhelyet jelentő hegy- és dombvidéki megyékben is könnyebb legyen a telepítés, így különösen Nógrád, Heves és BAZ megyékre koncentrálunk.

Minőségi, hosszú távon is fenntartható faállományt hozunk létre, változatos összetételű fafajokból.

Az erdősítést számos eszközzel segíti az AM: például folytatjuk a Vidékfejlesztési Programban megemelt egységárakkal futó erdőtelepítési jogcímen igényelhető támogatásokat, aminek igénylésére továbbra is van lehetőség – az új KAP keretein belül is kiemelt figyelmet szentelünk az erdőtelepítéseknek, újranyitjuk az agrár-erdészeti rendszerek pályázati lehetőségét, támogatási módszert dolgozunk ki arra, hogy a gazdák a spontán beerdősülő területeket erdővé alakítsák és erdő művelési ágba vonják,  március 1-től a Nemzeti Földügyi Központ keretein belül új erdőtervezési rendszert alakítunk ki, támogatjukaz erdészeti szaporítóanyag termesztés infrastrukturális fejlesztéseit, a Vidékfejlesztési Programban gépesítésre nyílik pályázat az ebben az ágazat működő vállalkozások számára még az első félévben.

fotó: pixabay.com

  1. Másik fontos intézkedésünk az öntözésfejlesztés.

Alkalmazkodnunk kell a klímaváltozáshoz a mezőgazdaságban is. A agrárium fontos része  a magyar gazdaságnak, ezért ez a gazdaságvédlemi akcióterv  rész is. Növeljük az öntözött területeket,  erre mostantól évi 17 milliárd forrást biztosít a kormány. Az tavaly év végén elfogadott öntözéses gazdálkodásról szóló törvény mellett számos intézkedést hozunk.

  • A jogszabály-módosítással csökkentjük a beruházók bürokratikus terheit.
  • Az öntözés olyan beruházás, amely akkor térül meg, ha minél többen vesznek benne részt. Erre az együttműködésre alkottuk meg az öntözési közösségeket, amelyeket kiemelten támogatunk az öntözéses beruházások megvalósításában.
  • Tavaly július 1-től működik a Nemzeti Földügyi Központban az Öntözésfejlesztési Főosztály, amelynek feladata a termelői vízkereslet megszervezésére.
  • Beruházásokat hajtunk végre a harmadlagos művek fejlesztése érdekében.
  • A Vidékfejlesztési Program módosításával támogatást nyújtunk az öntözési közösségeknek egyrészt a beruházások tervezéséhez, másrészt a meglévő művek üzemeltetéséhez.
  • Szarvason a SZIE és a NAIK együttműködésével megvalósítunk egy bemutató és képzési központot, ahol a termelők gyakorlati tapasztalatainak bővítése érdekében megismerhetik az öntözéses technológiákat és eredményeiket. 
  1. Méhészek adómentessége

Nem túlzás kijelenteni, hogy méhek nélkül nincs élet, ezért a méhészek támogatása a klímavédelmi intézkedéseinknek egyik fontos alappillére.

Földünk globális tápláléklánca alapvetően a méhek és egyéb beporzók tevékenységén alapul: mind az állatvilág, mind mi emberek képtelenek lennénk túlélni a méhek nélküli világot.

Az Agrárminisztérium tisztában van a méhészeti ágazat stratégiai jelentőségével, ezért próbálja minden eszközzel segíteni a méhészek lelkes, kitartó munkáját – mindannyiunk érdekében.

 

fotó: pixabay.com

Most pedig örömmel jelentem be a kormányzat új klímapolitikájához kapcsolódó intézkedés, mellyel a méhészek nélkülözhetetlen munkáját kívánjuk támogatni: bevezetjük a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek utáni személyi jövedelemadó mentességet!

Ez egy történelmi bejelentés, hiszen adómentességet Magyarországon utoljára 245 évvel ezelőtt kaptak a méhészek.

Az éves szinten közel 25 milliárd forint árbevételű hazai méhészeti ágazat megérdemli ezt a gesztust, hiszen ne felejtsük: erős hazai méhészeti ágazat nélkül nincs erős magyar mezőgazdaság!

E hónapban zajlik a méhcsaládonkénti 1000 forintos megporzási támogatás igénylése. A tavalyi esztendőben bevezetett közvetlen támogatást a sajtótájékoztató napjáig 6500 méhész vette igénybe, nyújtotta be a kérelmet, amit a többiek még a hónap végéig megtehetnek.

A mai naptól ismét benyújtható a méhészeti nemzeti programra vonatkozó támogatási igény. Az uniós és hazai támogatás keretösszege mintegy 1,8 milliárd forint.

Tudom, hogy még rengeteg az előttünk álló feladat és a klímaváltozás elleni küzdelemben ezek az intézkedések csak apró lépések, de hiszek benne, hogy ezek a kis lépések nagy átalakulásokat indítanak majd el.

 

[1] A 27%-os terület 2.511.000 hektár. Az erdőleltár szerint meglévő 2.269.200 hektárhoz nagyjából 250.000 hektár új erdőt kell hozzáadni, azaz 2030-ig évente 25.000 hektárt.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.