2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2019. november 07. csütörtök • 15:21

Az EU az ehető virágok kutatására is nagy hangsúlyt fektet

Az ANTEA projekt keretében 40 féle ehető virágot tanulmányoznak.

Egy Nizza melletti üvegházban a CREAM-ANTEA kertészei és kutatói a minőségellenőrzést természetesen ízleléssel kezdik. A Turizmus Online beszámolója alapján a francia-olasz együttműködést az Európai Unió támogatja, hogy segítsék az ehető virágok szektorának erősödését. Az ANTEA projekt keretében 40 féle ehető virágot tanulmányoznak - írja a Turizmus Online.

fotó: pixabay.com

A kutatás költségvetése 1 millió 750 ezer euró. 85 százalékban, vagyis másfél millió euróval az EU támogatja. A projektben hét partner működik együtt: egyetemek, kutatóközpontok, francia és olasz kereskedelmi kamarák. Egy Barbara Ruffoni nevű kutató három éve indította el a projektet.

A tudós így fogalmazott: „A virágok mindig is az étkezési kultúra részei voltak, nagyszüleink receptjeiben még megtaláljuk Olaszországban és Franciaországban is. Egészen az ókori római időkig tudunk ehető virágok fogyasztásáról. A projekt kezdetén csak néhány termelővel dolgoztunk együtt, ma már 60-70 partnerünk termeszt ehető virágokat.”

A virágkertészeti szektor válságban van, Marco ezért határozott úgy, hogy gazdasága 15 százalékán ehető virágokkal foglalkozik.

Marco Ravera, virágtermesztő: „Bekapcsolódtunk az ANTEA projektjébe. Itt valós körülmények között ismételjük meg, ami a laboratóriumban kísérletek szintjén sikerült, és évszakosan teszteljük a termékenységet.”

Az eredmények bekerülnek az Albengai Kutatóközpont (CERSSA) adatbázisába. Itt jelenleg begóniák és ibolyafélék termesztését vizsgálják ledes világítással segítve.

Federico Tibivella, agronómus: „Az ibolya- és begóniafélék rendszerint erős növények, nincs velük különösebb gond.”

Az ANTEA projekt másik pillére a visszajelzések a fogyasztóktól, éttermi szakácsoktól, akik elkészítik az ehető virágokat. Egy vence-i séf, Christophe Dufau szerint akár egy Michelin-csillagot is hozhatnak a virágok: „Sziromról sziromra bontom a virágokat, hogy a vendégeknek a legintentenzívebb élvezetet nyújtsam. Ha a vendégeknek ízlik, én is jól végeztem a munkám.”

agrotrend.hu / Turizmus Online

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.