2022.09.29., csütörtök , Mihály

Hírek

2019. január 11. péntek • 07:26

Az EU készen áll tárgyalni Trumpékkal

A leendő tárgyalások megkezdéséhez a tagországok beleegyezése szükséges.

Az Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal - jelentette ki helyi idő szerint csütörtök este a Washington D.C.-ben tárgyaló Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa. 


Az európai politikus szerdától 2 napon keresztül egyeztetett Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel - fotó: EurActiv

Az uniós biztos az amerikai fővárosban az újságíróknak elmondta: a tárgyalások megkezdéséhez szükséges utolsó részleteket vitatták meg az amerikai főképviselővel, és az Európai Unió "készen áll a tárgyalásokra".

A tárgyalás megkezdéséhez az EU valamennyi tagországának beleegyezése szükséges,

de Malmström szerint ez gyorsan fog menni, nem valószínű, hogy bármely tagállam kifogásokat emelne, mert a leendő tárgyalásoknak nem része a mezőgazdaság, amely Franciaország számára különösen kényes téma.

- A mostani egyeztetésen a közös szabályozási keretekre összpontosítottak - mondta Malmström. Robert Lighthizer hivatala nem tett közzé közleményt az egyeztetésekről, de közölte:

az amerikai célkitűzéseket a tárgyalások megkezdése előtt legalább 30 nappal nyilvánosságra hozzák.

Az amerikai kommentárok emlékeztettek arra, hogy a főképviselő még tavaly októberben a kongresszushoz címzett levélben kifejezte szándékát az Európai Unióval kötendő kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokra.

- Az EU kész napirendre tűzni a tárgyalásokon a gépkocsik és valamennyi gépjármű vámmentességét is, de csak akkor "ha ez kölcsönös" - mondta Malmström. Korábban csupán arról volt szó, hogy az amerikai-európai kereskedelmi tárgyalásokon az ipari termékek vámmentességéről, és a nem autóipari termékek szubvenciójának eltörléséről lesz szó.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője tavaly júliusban - Juncker washingtoni látogatásának alkalmával - állapodott meg a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről,

miután májusban az amerikai elnök úgy döntött, védővámokat vezet be az EU-ból, valamint Kanadából és Mexikóból érkező acél-és alumíniumtermékekre. Az EU ellenvámokkal válaszolt.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.