2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2019. november 08. péntek • 19:33

Az EU már több, mint húsz milliárd eurót költött klímavédelmemre

Az uniós és a tagállami hozzájárulások összege 2018-ben elérte a 21,7 milliárd eurót. 2013 óta több mint kétszeresére nőtt az a hozzájárulás, amelyeket az Európai Unió és tagállamai nyújtanak a fejlődő országok részére az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni fellépéshez – közölte az EU Tanácsa.

Ezt a teljes összeget a pénzügyminiszterek a mai napon elfogadott következtetéseik keretében megerősítették. A következtetések elfogadására az ENSZ 2019. december 2. és 13. között Madridban sorra kerülő éghajlatváltozási konferenciájának (COP25) előkészítéseként került sor - írja a Világgazdaság.

fotó: pixabay.com

Továbbra is az EU és tagállamai biztosítják az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó közfinanszírozás legjelentősebb részét. Hozzájárulásaik a 2017. évi 20,4 milliárd euró után 2018-ban összesen 21,7 milliárd eurót tettek ki. A hozzájárulásokat ténylegesen a fejlődő országokban folyó, az éghajlatváltozás mérséklését és az ahhoz való alkalmazkodást célzó kezdeményezésekre fordították.

A hozzájárulásokkal komoly előrelépést sikerült elérni a 2015 decemberében Párizsban létrejött, jogilag kötelező erejű éghajlatváltozási megállapodás végrehajtásában.

E legfrissebb számadat igazolja, hogy az EU elkötelezett az iránt, hogy fokozatosan növelje az éghajlatváltozás kezelésére irányuló nemzetközi pénzügyi hozzájárulását az évi 100 milliárd USD célösszeg eléréséig, amelyet az iparosodott országok tekintetében 2020-ra, majd azt követően 2025-ig meghatároztak.

2025-ig a felek új kollektív számszerűsített célt fognak meghatározni. E tekintetben a Tanács következtetéseiben megerősíti az EU azon vállalását, hogy 2020 novemberétől megkezdi az erre irányuló tanácskozásokat.

A következtetések hangsúlyozzák emellett a Párizsi Megállapodás sürgős feladatként történő, ambiciózus végrehajtásának fontosságát. Következtetéseiben a Tanács gyors és nagyléptékű előrehaladást sürget a források áramlásának az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentésére és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes fejlesztésre irányuló célokhoz való hozzáigazítása terén.

E tekintetben a Tanács kiemeli a fenntartható finanszírozásra vonatkozóan uniós szinten bevezetett jogalkotási reformok terén (uniós jegyzék, referenciamutató-kategóriák, adatszolgáltatás) a közelmúltban elért előrelépéseket.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.