2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Hírek

2019. október 23. szerda • 09:38

Az EU mezőgazdasági biztosa meg akarja védeni a gazdákat

Janusz Wojciechowski lengyel jelölt válhat az EU mezőgazdasági biztosává. A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság második meghallgatásán a lengyel jelölt meggyőzően szerepelt. Meg akarja védeni az uniós gazdákat.

Az első meghallgatás gyenge teljesítménye után, amelyet az EU mezőgazdasági biztosi posztára jelölt lengyel Janusz Wojciechowskit angol nyelven abszolvált, anyanyelvén kedden meggyőzte a bizottságot. Az EP Mezőgazdasági Bizottságában képviselt hét politikai csoport egyhangú támogatását élvezi - írja a topagrar.com.

A második meghallgatáson a lengyel jelölt meggyőzte az EU mezőgazdasági bizottságát - fotó: pixabay.com

Dorfmann: "Wojciechowski számíthat a frakciók többségére"

Herbert Dorfmann, az Európai Néppártok (EPP) az Európai Parlamentben képviselt legnagyobb frakciójának mezőgazdasági koordinátora, az EP-képviselőkkel folytatott, másfél órás véleménycserét követően a top agrar számára adott első értékelésében meggyőződését fejezte ki arról, hogy a jelölt széles körű támogatást várhat a politikai frakcióktól.

Häusling: "Kiemelt helyen áll az ökológiai gazdálkodás támogatása"

Martin Häusling, az Európai Parlament zöld mezőgazdasági szóvivője is azt mondta a top agrar újságíróinak, hogy a képviselőcsoportja többsége a lengyel jelöltet támogatja. "Ma meggyőzött az ökológiai gazdálkodás támogatásáról szóló kijelentéseivel, és azt is megmutatta, hogy komolyan veszi az európai mezőgazdasági termelők aggodalmait és támogatni akarja őket."

A KAP (Közös agrárpolitika) reformjának előadója, dr. Peter Jahr, a CDU-tól, a biztosjelöltlengyelül elmondott válaszait "színesebbnek és élénkebbnek tartotta, mint a múltkor".

A konvergencia vitatott kérdésében Jahr elmondta: "Gyakran egyetértettünk az Európai Bizottsággal ebben a kérdésben. Az igazi probléma a Tanács és a tagállamok képviselete ebben a kérdésben. A múltban felmerültjó javaslatokat újra összegyűjtötték".

Jahr: "Nem lenne bölcs dolog egy új KAP-reformtervezettel előállni"

A 2020-as KAP-reformról szóló asztalon lévő javaslatot Jahr pozitívnakértékelte, és üdvözölte Janusz Wojciechowski nyilatkozatát, hogynem akar saját javaslatokat előterjeszteni, hanem a jelen tervezetet a Tanács, a Parlament és a Bizottság közötti háromoldalú párbeszéd során megvitatni. "Buta és tisztességtelen dolog lenne, ha egy teljesen új javaslattal állnánk elő."

A koordinátorok ülésén a mezőgazdasági és környezetvédelmi koordinátorok kora délután döntést hoznak. Ennek eredményeként a lengyel jelöltet a következő uniós mezőgazdasági biztosává válhat.

"Személyesen megadom a hozzájárulást, de gyenge mosollyal" - foglalta össze Jahr a Parlament számos kollégájának véleményét, akik "nem találták őt briliánsnak". Phil Hogan, a jelenleg is működő ír uniós mezőgazdasági biztos, erős személyiségéhez képest a lengyel jelölt elhalványul.

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.