2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2020. április 30. csütörtök • 14:53

Az idei évben kevés juhot és szarvasmarhát exportál az EU

Az EU élő szarvasmarha- és a juhexportja várhatóan csökkenni fog ebben az évben, az olajtermelő nemzetek csökkenő kereslete és a COVID-19 hatására esetlegesen bekövetkező szállítási zavarok következtében.

Az Európai Bizottság által kiadott új, rövid távú előrejelzés szerint az EU-27 teljes élőállat-exportja várhatóan 333 000 tonnát tesz ki 2020-ban. Ez majdnem 5%-os csökkenést jelentene a tavalyi évhez képest, és több mint 7%-kal alacsonyabb a 2018 évi szintnél. Ebből az összértékből 223 000 tonnát tesz ki az élő szarvasmarha-szállítás mennyisége, mely várhatóan 5%-kal csökken a 2019. évi értékhez viszonyítva. Az élő juh exportja, hasonlóan a szarvasmarhához, 5 %-kal, várhatóan 59 000 tonnára esik vissza, mely ellentétes irányt mutat a tavaly rögzített növekedéssel. A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellet az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A bizottsági jelentés megjegyzi, hogy az EU tavalyi élőszarvasmarha-exportjának csökkenése a törökországi alacsonyabb kereslet hatására alakult ki. Az EU továbbá jelentős mennyiségű exportot irányított át Algéria irányába, amely a húsbehozatallal szemben az élőállat-importot részesíti előnyben. Az előrejelzés szerint további csökkenés várható 2020-ban az alacsonyabb a törökországi kereslet, a brazíliai és uruguayi árverseny, valamint az alacsony olajárak miatt Algériában és Líbiában tapasztalható keresletcsökkenés következtében.

Noha a COVID-19 még nem érinti az EU élőszarvasmarha-kivitelét, a Bizottság szerint a lehetséges szállítási zavarok (pl. a tehergépkocsi vezetők hiánya) fentieken túl további kockázati tényezőt jelenthetnek.

Az EU élőjuh-exportja 2019-ben határozottan növekedett, amelyet Szaúd-Arábia és Irán erősödő keresleti igénye eredményezett. 2020-ban azonban az élőjuh-export egyértelműen csökken, mivel a negatív tendencia folytatódik Líbiában, Jordániában és Izraelben. A COVID-19, a szarvasmarhához hasonlóan szintén korlátozhatja az élő juh szállítását és exportját, különösen Irán irányába.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.