2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2019. augusztus 18. vasárnap • 13:43

Az időjárás nem kedvezett a gyümölcsáraknak

A szélsőséges időjárás miatt a vártnál kevesebb gyümölcs termett, ami a piaci árakra jelentősen kihat.

Drágul a léalma az átlagon aluli termés miatt - Fele annyi alma teremhet az idén hazánkban, mint tavaly, ráadásul a minőséggel is gondok lehetnek.

A gazdák már készülhetnek az őszi kalászosok vetésére - Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Idén kétszer annyiba kerül az alma, mint tavaly - A tavalyi indulóár több mint dupláján kezdhetik az alma feldolgozását a magyarországi léüzemek, és az étkezési alma ára is a sokéves átlag fölött lesz.

Jó áron kezdik meg az alma feldolgozását - fotó: pixabay.com

Egyedi tejtermékekkel lehet meghódítani az arab piacot - Különböző országokra szabott egyedi termékekkel lehet leginkább érvényesülni az arab országok tejtermékpiacán. Egy magyar cég tudott is élni a lehetőséggel. Ám ezen államok termelése is erősödik.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása - Befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása, a kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezon ellenére Magyarország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban

Kevés szilvát vesznek a pálinkafőzők - Bár átlag körüli az idei szilvatermés, és a feldolgozóipari alapanyagnak felhasználható gyümölcs ára egész júliusban viszonylag alacsony, kilónként nettó 35-50 forint volt, a pálinkafőzők a korábbi években tapasztaltnál jóval kisebb mennyiségre jelentkeztek be vevőként. – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Nyomás nehezedik a szőlőfelvásárlási árakra - Bár – a zöld­szüret következtében – az elmúlt évinél kisebb lesz a szőlőtermés, a felvásárlók alacsony árakat hirdettek meg, és a pillanatnyi helyzet szerint kisebb mennyiséget vennének át.

Csökkent a borszőlőtermés és a felvásárlók ajánlatai is lejjebb mentek - fotó: pixabay.com

Még néhány hétig biztosan tart a dinnyeszezon - A jó dinnyét el lehet adni, de sajnos az idén nagyon sok gyenge minőség is került az üzletekbe.

Egyre népszerűbbek a saját készítésű magyar sörök - A hazai fogyasztási szokásokhoz illeszkednek a sörtermelési technológiák is. Ezekből látszik, még mindig van hova fejlődni. A termelők viszont arról beszélnek, hogy kezd a piac telítődni.

Egyre több kihívás vár a méhészekre - Egyre nehezebb ­méheket tartani, ezért az utóbbi években csökkenni kezdett a méhészek száma – ­erről számolt be néhány hete Bross Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint jelenleg hazánkban mintegy húszezren tartanak méheket, és számos, a termelőket érintő kihívásról is szólt.

Megkezdődött a korai fajták szürete - Ahogy minden évben, idén is a legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szedésével megkezdődött a szüret augusztus 12-én Magyarországon. Ebből a fajtából szeptemberre már bor lesz.

A csabagyöngyével megkezdődött a szüret - fotó: pixabay.com

Drágulhatnak az őszi kalászos vetőmagok - Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges idei értékesítési árairól a vetési szezon végén kap pontos képet a szövetség.

Hatalmas pusztításra képes az ázsiai márványpoloska - Az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska a nyári, őszi zöldségfélék, leginkább a paprika, paradicsom, uborka és csemegekukorica termését károsítja, de az őszi gyümölcsökre is veszélyt jelent.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.