2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Hírek

2020. december 11. péntek • 14:40

Az időjárási körülmények nem kedveztek idén a növénytermesztőknek

Az első, előzetes adatok szerint idén 4,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság folyó alapáron számolt kibocsátása – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak 6,3 százalékkal emelkedtek, miközben a termelés mennyisége 2,1 százalékkal csökkent - írja a Világgazdaság.

fotó: pixabay.com

Az időjárási körülmények nem kedveztek idén a növénytermesztőknek, így az általuk előállított termények mennyisége az első, előzetes becslések szerint 2,9 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb súlyú gabonafélék mennyisége összességében 1,1 százalékkal lett alacsonyabb, a búzatermelés 7 százalékos csökkenését csak az árpa 3,6, és a kukorica 3,2 százalékos növekedése ellensúlyozta.

A tavaszi aszály leginkább repcének ártott, amelyik a 2019-eshez képest termésmennyisége 14 termett kevesebbet, és csökkent a fehérjenövények betakarított mennyisége is.

A napraforgóé ugyanakkor nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7 százalékkal zsugorodott.

A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott, a kertészeti termékeké 0,6 százalékkal lett kisebb. A gyümölcsfélék termése 18 százalékkal csökkent a tavaszi fagyok miatt, és a szőlő mennyisége is visszaesett 8 százalékkal, viszont a borászok idén kiváló évjáratra számítanak.

Az állattenyésztés termelése 1,6 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelése 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. A szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. tehéntejből többet temeltek idén a gazdálkodók.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.