2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2021. április 13. kedd • 16:58

Az óceánba engedi Japán Fukusima mérgét

Kína és Dél-Korea aggódik, Japán viszont részletesen elmagyarázza, mit hogy fog tenni, és átláthatóan cselekszik az ígéret szerint.

Japán több mint 1 millió tonna szennyezett vizet enged az óceánba a megsemmisült fukusimai atomerőműből - közölte a kormány kedden - írta meg az Infostart. Kína már reagált is: a lépés "rendkívül felelőtlen".

Reuters beszámolója szerint az öntés két év múlva kezdődhet, addig szűrhetik a vizet és eltávolíthatják a káros anyagokat. A japán érv szerint az erőmű lebontásához szükséges ez a lépés, és az ilyen tisztított víztől másutt is ilyen eljárással szabadulnak meg.

Fotó: MTI

Az anyag mennyisége 1,3 millió tonna, körülbelül 500 versenymedencéé. A Reuters megjegyzi, a nyári olimpia egyes eseményei alig 60 kilométerre lesznek az üzemtől. A tisztítást végző Tepco cég egyébként azt ígéri, hogy a trícium - a hidrogén radioaktív izotópja - csak határérték alatti konentrációban marad a hígított vízben. Kivonni a vízből ugyanis nem lehet.

A helyzettel kapcsolatban az Egyesült Államok is megnyilvánult: Japán szorosan együttműködik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel. Kína mellett egy másik szomszéd, Dél-Korea is aggódik, mondván, károsítja a nemzetközi közegészséget.

Fotó: wikimedia

A fukusimai atomerőmű 2011-ben egy földrengés és az azt követő szökőár miatt roncsolódott végzetesen.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.