Hírek

Az őstermelők és az összefogás korát kezdtük el élni

Az Egri Kosár Egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy összekösse az Egerben és annak 50 kilométeres körzetében működő kisvállalkozókat, őstermelőket a vásárlókkal. Így a megtermelt élelmiszer frissen, biztonságosan kerül asztalra.

Joharchy Dara, az Egri Kosár Egyesület alapító tagja beszélt az egylet születéséről – írja a heol.hu.

fotó: pixabay.com

– Nincs hosszú szállítási útvonal, ezért nem kell tartósítani. Hiszen például a helyben leszüretelt vagy feldolgozott friss zöldséget, gyümölcsöt aznap vagy másnap már kiszállítják. Nem marad sokáig sem a termelőnél sem nálunk az áru, így nem kell azt hosszú ideig raktározni.

A rövid ellátású lánc egy olyan gazdasági modell, ahol a kistermelő és a lakosság is jól jár. A helyi élelmiszer magas minőséget képvisel, felesleges vegyszerektől mentes. A lakosság egy helyről tudja beszerezni a pékárut, húst, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt. Eddig ezeket csak termelői piacokon lehetett megvenni. Most minden egy helyen lesz elérhető – mondta.

Arra törekszenek, hogy az egriek nagyobb arányban és egyre többféle terméket helyi forrásból szerezzenek be.

– A feladat megszervezni az értékesítési platformokat, az arculatot, védjegyet építeni, amit elvihetünk az ország minden szegletébe – mondta.

Az első célcsoportjuk a termelők. Számukra piacot igyekeznek biztosítani, illetve a vevőkörtől származó olyan információkat, amelyek a termelésük minőségét javíthatja. E modellben a kiskereskedelmi árrés a termelőnél marad. A második célcsoport a vásárlók, akiknek az a legfontosabb, hogy ár-érték arányban jó termékekhez jussanak.

– Célunk, hogy integráljuk a termelők széles körét, így a pékárutól kezdve a tejtermékeken át, a húsáruig mindent egy helyen meg lehet majd kapni. A harmadik célcsoport az önkéntes kör, amely a rendszer működtetésében vesz részt. E három csoport együtt adja az érdekeltségi láncot – hangsúlyozta.

Kosárrendszerrel

A vevők regisztráció után rendelhetnek majd a palettán lévő termékekből a weboldalukon vagy telefonon is. A kosarukért egy adott napon, általában csütörtökön vagy pénteken jöhetnek, rendkívüli helyzetben hétfőn is, miután felépül, s működni kezd a rendszer.
Reggel megérkezik az áru, a termelők korán leszállítják a megrendelt mennyiséget, amit a csapat délelőtt szétporcióz a kosarakba, s délután már a vásárlóknál van a friss termék. A központi telephely a volt egri Oszlánczi Tüzép, ez a Fertőbánya utcában található, tudtuk meg. Az említett kosár egyesület védjegye az EgészségVár Eger nevet kapta.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés