2020.10.21., szerda , Orsolya

Hírek

2019. szeptember 27. péntek • 16:19

Az OTP Agrár is jelen van a 79. OMÉK rendezvényén

Az agrárdigitalizáció és a generációváltás az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). A szeptember 29-éig nyitva tartó kiálltáson az OTP Agrár ezúttal is részt vesz: az A pavilonban található standján tanácsadói a Merkantil Bank és a Groupama Biztosító szakembereivel együtt komplex szolgáltatásokat nyújtanak a hozzájuk forduló gazdálkodóknak.

Bár számos kihívással kell szembenézniük – egyebek  mellett az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel – a magyar agrártermelők jó teljesítettek, és 20 millió ember ellátására elegendő élelmiszert termeltek – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján. A magyar mezőgazdaság tavaly 2720 milliárd forintnyi értéket állított elő, és a 2010 óta – az EU-ban a legnagyobb mértékben – 33 százalékkal növekedett. A további fejlődéshez az agrártárca már elkésztette az intézkedési tervet, amelyben egyebek mellett az agrárképzés erősítése és a digitális agrárközigazgatás kialakítása is szerepel – mondta a miniszter, írja az OTP Agrár.

fotó: otpagrar.hu

A magyar élelmiszeripar stabil felvevőpiaca a magyar mezőgazdaság termékeinek, és biztató, hogy az idei első fél évében 5 százalékkal nőtt az iparág értékesítése. Termékei keresettek külföldön, amit az is mutat, hogy folyamatosan bővül az export, az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági szerepét pedig jól mutatja, hogy a külkereskedelmi többlet 54 százalékát adta.

A miniszter külön hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság fejlesztése csak a természeti erőforrásokat kímélő módon történhet. A tárca erre korábban is odafigyelt, a rendszerváltás óta például 200 ezer hektár új erdőt teleptettek, az erdőgazdálkodás fejlesztésére pedig a Vidékfejlesztési Programból jelentősen több forrást juttattak, mint az előző uniós költségvetési időszakban.

Az OMÉK-on a szakmai programok keretében több mint harminc konferenciát rendeznek, ahová 2000 résztvevőnél is többet várnak. A kiálltás fontos feladata a fiatalok megszólítása, ezért nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi médiára és a különböző online felületekre, illetve a szórakoztató programokra.

A hazai agrárágazatban meghatározó súlyú szántóföldi növénytermesztés aktuális kérdéseit körüljáró szakmai napot szervezett az OMÉK-on a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Növényvédelmi Szövetség (NSZ), illetve a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség).

Az extrém időjárási körülmények itt is szóba kerültek: Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke például arra emlékeztetett, hogy a tavaly október 1-je és idén március 31-e között eltelt fél évben csupán 130 milliméter csapadék esett. Mint mondta, ez is arra kell, hogy sarkallja a gazdálkodókat, hogy védekezzenek a klímaváltozás negatív hatásai ellen, amelyre például megfelelő technológia, és a szárazságnak ellenálló fajták alkalmazásával volna lehetőségük.

A NAK-alelnök szerint a digitalizáció és az automatizáció a mindennapi gyakorlat része lett, ezért még fontosabbá vált a gazdálkodók és az általuk foglalkoztatottak képzése.

A mezőgazdaságra általánosan jellemző növekedő pálya a gabonatermesztésben is megfigyelhető, az időjárás okozta hullámzásokkal együtt is hosszabb távon növekednek a termésátlagok – mondta a konferencián tartott előadásában Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. A globális gabonapiac ebben a gazdasági évben összességében deficites – vagyis több lesz a felhasználás, mint a termés – ami a kukoricapiacnak köszönhető.

A biztosítási piacon átlagos volt az idei év, nagyjából a tavalyival megegyező számú kárbejelentés érkezett – mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója. Megfigyelték ugyanakkor, hogy ahol csökkent a jégkár, emelkedett a viharok, illetve felhőszakadások okozta károk mennyisége. Ezeknek az eseményeknek figyelmeztetésül kell szolgálniuk a gazdálkodók számára, hogy nem érdemes szerződéseikben spórolni.

Az idei termésből viszonylag kevés napraforgót vizsgáltak, de sajnos azt kell megállapítani, hogy az ambrózia fertőzésben nem látható jelentős változás az előző évihez képest, az olajtartalom pedig 0,5 százalékkal marad el a tavalyitól – mondta Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője. Az is aggodalomra ad okot, hogy a búzában jelen van a fuzárium, vagyis a gabonatárolókban fokozott elővigyázatosságra van szükség a termény megóvásához – tette hozzá.

A kiállításon ebben az évben is részt vesz az OTP Agrár, amelynek szakértői személyre szabott finanszírozási tanáccsal várják az érdeklődőket szeptember 29-éig, a HUNGEXPO A pavilonjának 305A standján.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.