2020.06.03., szerda , Klotild

Hírek

2019. november 08. péntek • 16:39

Az otthoni pálinkafőzés adómentességéről még nem született döntés

Az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek ismét az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozásán – tájékoztatott Varga Mihály az ülést követően.

A magyar tárcavezető elmondta: az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül, a tagállamok teljes egyetértése hiányában azonban egyelőre nem született döntés - írja a Világgazdaság.

fotó: pixabay.com

Az Európai Bizottság 2018 első félévében tett javaslatot az alkoholos jövedéki irányelv korszerűsítésére – emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta: a módosítások elsősorban az unióban működő kis- és középvállalkozások számára nyújtanának könnyítéseket. A tagállamok csupán a saját fogyasztásra történő pálinkafőzés adómentességében nem tudtak megegyezni

A kompromisszumos javaslat – amely szerint háztartásonként egy évben 50 liter gyümölcsszeszt lehetne adómentesen előállítani – számunkra elfogadható, ezért abban bízunk, hogy a vitás kérdések hamarosan lezárulnak, és egységes döntés születik az adómentességről.

A magyar kormány 2010-ben adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. Magyarország 2015-ben kedvezményes szabályokat harcolt ki, ugyanakkor az továbbra is cél maradt, hogy ezeket az egyébként kisebb terhet előíró rendelkezéseket is eltöröljék – emlékeztetett a tárcavezető.

A digitális gazdaság adóztatásáról lefolytatott vitával kapcsolatban Varga Mihály kifejtette: hazánk olyan megoldást kíván támogatni, amely széleskörű kompromisszumon jön létre, és a kettős adóztatást elkerüli. Határozottan elutasítjuk az olyan elképzeléseket, amelyek a társasági adóztatás szintjét figyelembe véve a valós gazdasági tevékenységet és a meglévő nemzetközi standardokat figyelmen kívül hagyva adóztatná a vállalatok nyereségét.

Tekintettel arra, hogy a társasági adó kulcsának alacsony szintje önmagában nem jelent adóelkerülést, annak szankcionálása sem elfogadható, éppen ezért a globális minimum adómegoldásokat Magyarország általánosságban nem támogatja.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.